Peter Bestvina Správy Samospráva

Trnava má veľkolepé plány s budovaním lesoparkov a vodných plôch

Radnica plánuje za takmer 800-tisíc eur kúpiť 4 hektáre poľnohospodárskej pôdy a premeniť ju na kultúrno-prírodnú lokalitu.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má veľkolepé plány s budovaním lesoparkov a vodných plôch
6
Galéria

Trnavská radnica pracuje až na dvoch prírodných projektoch, ktoré by mali slúžiť aj generáciám, ktoré prídu po nás. Za vzor slúžia realizované projekty v Českej republike.

Kravský pasienok

Novinkou je zámer mesta odkúpiť štvorhektárový pozemok v severnej lokalite Trnavy známej aj ako Kravský pasienok. Vzniknúť by tu mala rekreačná zóna s lesoparkom, vodnou plochou a základnou športovo-rekreačnou vybavenosťou bez výstavby. Tú v lokalite územný plán mesta nepovoľuje.

Výška investície by po odsúhlasení mestským zastupiteľstvom 30. júna mala byť 796-tisíc eur.

Primátor Peter Bročka vidí budúcnosť mesta a jeho oddychovo rekreačných zón v budovaní vodných plôch a vodozádržných opatrení. „Máme možnosť získať 4 hektáre ucelenej pôdy len pár sto metrov od Pekného poľa a Kopánky za 19,90 € na m2. Cieľ je vybudovať jazero a základ novej oddychovej zóny nie len pre túto časť Trnavy,“ informoval.

Ako jednu z inšpirácií pre Trnavu vníma trnavský primátor Kráľovskú oboru Stromovka v Prahe.

Premena Medzihája

Starším, oveľa väčším a stále živým zámerom je premena krajiny pri potoku Parná na Medziháji na ploche až 110 hektárov.

„Zámerom mesta je zabezpečiť v lokalite Medziháje – Farský mlyn rozvoj územia pozdĺž toku Parnej založením prírode blízkych krajinných prvkov – biocentier a vodných plôch mimo vodný tok Parnej so sieťou plôch využiteľných pre rozsiahle voľnočasové a rekreačné aktivity. Premenou časti ornej pôdy lokality Medziháj získa mesto Trnava novú rozsiahlu lokalitu nielen s relaxačným významom, ale predovšetkým aj významné ekostabilizujúce ‘zelené pľúca’ mimoriadne dôležité v podmienkach odlesnenej monokultúrnej Trnavskej tabule,“ vysvetlila trnavská samospráva.

Projekt má byť súčasťou riešenia problémov Trnavy ako je vážny nedostatok verejne dostupných prírodných plôch, negatívne prejavy zmeny klímy s dopadom najmä na zvýšenie počtu dlhotrvajúcich vĺn horúčav a období sucha.

Inšpiráciou pre premenu Medzihája je podľa Bročku český projekt transformácie krajiny s názvom Kozmické ptačí louky. „Projekt odštartoval v roku 2015 a dnes je na 64 hektároch – pôvodne odvodňovacími kanálmi poškodených nivných lúk využívaných na nešetrnú poľnohospodársku činnosť – úžasný komplex tôní a močarísk,“ neskrýva optimizmus primátor.

Uviedol, že terénne úpravy v inšpiratívnom projekte sa zamerali na stabilizáciu a obnovu vodného režimu s cieľom udržať vodu v krajine. „Tieto zmeny priniesli návrat obrovského množstva živočíchov a rastlín. Lúky v areáli spásajú voľne sa pohybujúce kone, čím minimalizujú údržbu celej zóny,“ dodal.

Zelená budúcnosť Trnavy?

Mesto vníma projekt Kozmické ptačí louky nielen ako inšpiráciu pre premenu krajiny na Medziháji, ale aj na prebudovanie ďalších vodných plôch, ako aj obnovu močariska pri Zelenči.

„Výbornou správou je, že do projektov zelenej infraštruktúry bude európska únia investovať v najbližších rokoch obrovské peniaze. Budeme pripravení,“ uzavrel Bročka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM