Rôzne

Trnava nehľadá pracovníkov aktivačných prác a väzňov: Zimnú údržbu robia dve spoločnosti

Trnavská radnica sa nenechala inšpirovať inými mestami, kde sa o zimnú údržbu starajú pracovníci aktivačných prác alebo odsúdení. Zimnú údržbu robia dve spoločnosti a sezónni pracovníci.

Ilustračný obrázok k článku Trnava nehľadá pracovníkov aktivačných prác a väzňov: Zimnú údržbu robia dve spoločnosti
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavská radnica zatiaľ po vzore niektorých miest nepočíta so zaradením pracovníkov aktivačných prác či odsúdených do zimnej údržby. Nemá nateraz v úmysle ani oslovovať obyvateľov, aby sa za úplatu spolupodieľali na čistení chodníkov.

Podľa hovorcu mesta Pavla Tomašoviča zostávajú touto úlohou poverené dve spoločnosti – Stefe Trnava, s.r.o. a FCC Trnava, s.r.o. Mesto okrem toho prijalo tri desiatky sezónnych pracovníkov na ručné čistenie komunikácií.

„Reagovali sme tým na novelu zákona, ktorá ukladá samosprávam zabezpečiť údržbu chodníkov pri bytových domoch. Tie musia byť v Trnave odhrnuté najneskôr do 76 hodín od začiatku sneženia,“ uviedol hovorca.

Na zimnú sezónu roku 2019 má Trnava vyčlenených 300 000 eur. Tomašovič dodal, že na základe skúseností z tejto zimy sa mesto pripraví na budúcoročnú.

„Ovplyvní to podobu operačného plánu i počet sezónnych pracovníkov, ktorý sa pravdepodobne zvýši,“ doplnil.

Spoločnosti to majú podelené

Spoločnosti na zimnú údržbu majú mesto podelené, každá vykonáva údržbu podľa platného operačného plánu zimnej údržby na konkrétnu zimnú sezónu. Stefe má v rajóne 76 kilometrov miestnych komunikácií, 110 kilometrov chodníkov a vnútroblokových komunikácií a 83.500 m2 parkovísk a námestí.

FCC 46 kilometrov miestnych komunikácií, 8,5 kilometra hlavných komunikácií, 21 kilometrov chodníkov a 32 000 m2 parkovísk a námestí. Na Stefe je počas zimnej sezóny zavedený nepretržitý dispečing na telefóne 0915 917 900 a 0917 924 695, na FCC je nepretržitá služba na 0911 914 077 a 0911 665 087.

Na cestách 1., 2. a 3. triedy vo vymedzených úsekoch zabezpečuje údržbu Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kra­ja.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM