Správy

Trnava pripravuje moderný kamerový systém: Niektoré súčasné kamery majú už 20 rokov

Súčasný kamerový systém sa začal budovať už v roku 2001. Ako sa postupne obmieňali technológie, vznikol hybrid, ktorý by sa obnovoval už iba veľmi náročne.

Ilustračný obrázok k článku Trnava pripravuje moderný kamerový systém: Niektoré súčasné kamery majú už 20 rokov
Zdroj: Pexels.com

„V decembri 2022 bola úspešne schválená žiadosť samosprávy o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy Moderné technológie II,“ informuje mesto Trnava.

Radnica na projekt získala príspevok vo výške 3,9 milióna eur od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Peniaze umožnia vybudovanie nového kamerového systému a inteligentného systému verejného osvetlenia vrátane centrálnej riadiacej platformy.

„Vďaka tomuto projektu do konca roka výrazným spôsobom skvalitníme a zefektívnime fungovanie, výstupy a spotrebu oboch systémov,“ povedal pre mestský web trnavský primátor Peter Bročka.

Aj poriadne staré kúsky

Kamerový systém Trnavy aktuálne tvorí 56 kamier a budovať sa začal už v roku 2001. V priebehu rokov sa do systému zapájali novšie a modernejšie zariadenia. Výsledkom je nesúrodý technologický hybrid, pričom niektoré zo zapojených kamier sú ešte analógové a majú už viac ako dvadsať rokov.

Mesto chcelo zistiť, či je možným a efektívnym riešením rekonštrukcia systému. Dalo si preto vypracovať analýzu. „Ukázalo sa, že lepším variantom než rekonštrukcia systému je vybudovanie nového, moderného kamerového systému, ktorý umožňuje smart analytické funkcie, aké sa v starom systéme nedajú dosiahnuť,“ povedal pre web mesta náčelník mestskej polície Ivan Ranuša.

Prečítajte si tiež

Ako budú pokračovať?

Nasledovalo preto vypracovanie projektovej dokumentácie k úplne novému kamerovému systému pre celé mesto. „V rámci tohto projektu rátame s obstaraním a inštaláciou technologických zariadení, umiestnením kamier na verejných priestranstvách, zabezpečením ich elektrického pripojenia a dátového prepojenia na centrálu a ďalšie nevyhnutné úkony,“ dodal Ranuša.

Mesto chce počas prvej fázy vybudovať „mozog“ celého systému. Ten bude tvoriť serverová časť či dohľadová a zobrazovacia časť systému (miestnosť s monitormi). Ďalej pokryjú kamerami verejné priestory v centrálnej mestskej zóne. Ďalšie časti mesta budú pokrývať podľa vyhodnotenia potreby monitoringu ďalších lokalít a budú záležať aj na finančných možnostiach mesta.

"Prvú fázu budovania kamerového systému budeme financovať okrem mestského rozpočtu aj z aktuálne schválených zdrojov EÚ,“ uzatvára náčelník mestskej polície. Cena kamerového systému bez osvetlenia je vyčíslená na 1 876 816 eur bez DPH.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM