Správy

Trnava spustila pilotný projekt: Polopodzemné kontajnery zabezpečia inteligentné zámky

Polopodzemné kontajnery v Trnave by mohli byť chránené inteligentnými zámkami. Ako to funguje?

Ilustračný obrázok k článku Trnava spustila pilotný projekt: Polopodzemné kontajnery zabezpečia inteligentné zámky
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto chce predchádzať takzvanej odpadovej turistike. Preto od 8. novembra spustilo elektronický čipový uzamykateľný systém na polopodzemných kontajneroch. Ako prví ho môžu využívať obyvatelia Šafárikovej 1 až 15, ktorí majú teraz do kontajnerov prístup ako jediní v rámci pilotného projektu.

Jednoduché riešenie

„Každá domácnosť zdarma dostala jeden čip, ktorým dokážu otvoriť všetky nádoby na papier, plast, sklo a komunálny odpad. Čip bude môcť v dohľadnej dobe získať každý člen domácnosti za mierny poplatok,“ informuje mesto Trnava.

Pri tomto systéme tak budú mať do kontajnerov v rámci lokality budú prístup len oprávnení rezidenti.

„Inteligentné uzamykanie je na rozdiel od oplotených stojísk vkusným a jednoduchým riešením, ktoré odradia tzv. odpadových turistov z iných častí mesta od vyhadzovania svojho odpadu do nádob, ktoré im neprináležia,“ povedala pre web mesta Dominika Slezáková z referátu verejnoprospešných služieb na Mestskom úrade v Trnave.

Prečítajte si tiež

„To, že sú kontajnery prístupné, neznamená, že sú určené komukoľvek. Mesto sa rozhodlo vyskúšať pilotný projekt vo vybranej lokalite na základe evidovaných sťažností od obyvateľov na ľudí využívajúcich kontajnery napriek tomu, že nebývajú v príslušných bytovkách,“ dodala Slezáková.

Ako to celé funguje?

Obyvateľ sídliska dostane malý čipový kľúč. Ten použije pri otváraní kontajnerov. Postup je jednoduchý. Najprv treba stlačiť tlačidlo, priložiť čip, veko sa otvorí a obyvateľ môže vysypať odpad do kontajnera.

„Systém nevyžaduje manuálnu registráciu, nových užívateľov je možné priradiť na diaľku a okamžite im aktivovať prístup ku konkrétnym nádobám a stojiskám. Online platforma poskytuje aj dáta o počte otvorení odpadových nádob. Zámky nie sú napojené na elektrickú sieť, fungujú na baterky. Tie umožňujú na diaľku spravovať prístupy a ich garantovaná výdrž je až stotisíc otvorení kontajnera,“ prezradila radnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Inteligentné zámky na polopodzemných kontajneroch na Šafárikovej
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM