Peter Bestvina Správy Samospráva

Trnava testuje zber bioodpadu na sídliskách. Čaká nás to všetkých!

Radnica začala s testovaním zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu na troch trnavských sídliskách. Iniciátorka projektu je o jeho úspechu presvedčená.

Ilustračný obrázok k článku Trnava testuje zber bioodpadu na sídliskách. Čaká nás to všetkých!
4
Galéria

Nové hnedé kontajnery na biologicky rozložiteľný komunálny odpad (BRKO) pribudli na Zelenečskej, Mozartovej a Šafárikovej ulici. Informovala o tom hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová.

Základné pravidlo

Podľa Majtánovej je pri triedení odpadu dôležité nevhadzovať do nádob plastové vrecká a obaly. „Len správne vytriedený odpad je možné následne skompostovať,“ podotkla.

O čo v pilotnom projekte ide?

Podľa iniciátorky projektu a poslankyne mestského zastupiteľstva Gabiky Cabanovej má separovanie odpadu zmysel, keď je odseparovaná zložka zrecykolvaná, teda opätovne zhodnotená. „Bioodpad tvorí významnú časť, približne 40 %, komunálneho odpadu. Keďže kompostovaním je možné ho opätovne vrátiť do prírody, tak tento prírode najbližší spôsob recyklácie je potrebné konečne zaviesť celoplošne – aj v bytových domoch na sídliskách.“

Pilotný projekt je prvým krokom. Začína sa tam, kde obyvatelia prejavili záujem separovať bioodpad.

Od kedy prebieha projekt?

Poslankyňa už pred dvoma rokmi iniciovala umiestnenie dvoch kompostérov na Šafárikovej 11 až 15. „Nežiadúce zložky ako napríklad igelitové vrecká a obaly sa v nich takmer nenachádzajú. Z toho vyplýva moje presvedčenie, že to ľudia zvládnu a triedenie bioodpadu bude na sídliskách bežné,“ povedala.

Prvé tri hnedé nádoby v rámci pilotného projektu boli umiestnené v júli a vnímame ich ako súčasť osvety. Počet budeme priebežne zvyšovať.

Kompostovanie ako povinnosť?

Cieľom radnice, ako prezradila Cabanová, je pokryť všetky stojiská polopodzemnými kontajnermi s biosystémom. Neúspech projektu si Cabanová nepripúšťa. „Dlhé roky sme sa učili odseparovať papier a plast, naučíme sa aj bio,“ dodala.

Cabanová tvrdí, že zber bioodpadu bude neskôr pre občanov nariadené zákonom. „Nakoniec bude aj legislatívnou povinnosťou zhodnocovať biologicky rozložiteľný komunálny odpad. Aktuálne sa zaoberáme iba jeho kompostovateľnou časťou, ktorú osobne definujem ako „všetko, čo vyrástlo v záhrade a nevarilo sa“. Nezanedbateľné množstvo však predstavujú „pomyje“, čo sú vlastne zvyšky vareného jedla, ktoré sa dajú zúžitkovať na výrobu bioplynu," vysvetlila.

A čo hlodavce a zápach?

„Odpad zvykne byť sprevádzaný takýmito javmi,“ priznáva poslankyňa. „Ich eliminácia bude závisieť od samotných používateľov smetných nádob. Tie jednoducho treba zatvárať. Ďalej to závisí aj od typov zariadení.“

Dá sa predpokladať, že plánované polopodzemné kontajnery budú v tomto ohľade lepšie, než aktuálne používané klasické smetiaky. Veľký nápis „ZATVÁRAŤ“ umiestnený na veku tam rozhodne nie je náhodou. Navyše, súčasťou infografiky je aj výzva na udržiavanie poriadku v okolí kontajnerov. Keď sa na stojisku hlodavce nedostanú k potrave, neusídlia sa tam.

Prehľad toho, čo do nádoby patrí, nájdete v priloženej grafike.

Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM