Správy

Trnava vybuduje SMART križovatky: Práce na prvých odštartujú už o niekoľko dní

Mesto Trnava začne s modernizáciou križovatiek. Zavedenie inteligentného systému riadenia križovatiek by malo prebehnúť do konca roka.

Ilustračný obrázok k článku Trnava vybuduje SMART križovatky: Práce na prvých odštartujú už o niekoľko dní
Zdroj: Mesto Trnava

Radnica na projekt s názvom Smart križovatky získala značnú časť financií z európskych zdrojov. Prvé práce sa začnú už onedlho. 14. júna sa vedenie mesta zameria na križovatku ulíc Dohnányho a Stromová.

Rozbehnú práce

„14. júna 2023 od 9.00 h. sa začne s modernizáciou na križovatke ulíc Dohnányho a Stromová. Počas realizácie prác bude dočasne vypnutá svetelná signalizácia. O čiastočných obmedzeniach premávky bude vodičov na cestách informovať dočasné dopravné značenie. Obnova by mala trvať do 16. júna. Termín dokončenia prác sa môže predĺžiť z dôvodu nepredvídateľných okolností,“ informuje mesto Trnava.

Po tejto križovatke príde rad na tú na uliciach Nitrianska – Priemyselná. Práce by tam mali prebiehať od 19. do 23. júna.

Vytvoria sieť križovatiek

„Do projektu je zahrnutých 11 svetelných križovatiek na území mesta. Hlavným cieľom je zlepšenie plynulosti cestnej premávky, vďaka čomu sa skvalitní prejazdnosť a zvýši sa bezpečnosť dopravy v Trnave. Sieť inteligentných križovatiek, ktoré budú navzájom prepojené, umožní sledovať úrovne dopravy v meste, dopravných kolón, počítanie času dojazdu či sčítanie a klasifikáciu dopravného prúdu. Nadväznosť jednotlivých križovatiek zabezpečí tzv. zelenú vlnu, ktorá pomôže zlepšiť plynulosť premávky,“ dodáva magistrát s tým, že výhodou je aj zber dát o dopravnom prúde s možnosťou ďalšieho využitia.

„Na chodcov či cyklistov čaká novinka v podobe bezdotykových senzorov. Na zadanie výzvy už nebude potrebné dotknúť sa tlačidla, stačí sa k senzoru iba priblížiť a semafor zaznamená avizovanú snahu o prechod. Zariadenie sa zároveň rozsvieti a potvrdí výzvu pípnutím. Následne skontroluje, či na jednej alebo druhej strane priechodu ešte niekto čaká a ak nie, automaticky výzvu odstráni a premávka plynie,“ informovalo vedenie mesta.

Sieť inteligentných križovatiek by mala byť funkčná do konca tohto roka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM