han Kultúra

Trnava znovu žije futbalom: Aj napriek koronavírusu to ULTRAS rozbalili naplno! VIDEO a FOTO

Keď arénu vymenia za divadelné dosky! Trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) uviedlo vo štvrtok (3. 12) hru Futbal alebo Bílý andel v pekle. Nechýbali na nej ako fanúšikovia Spartaka!

Ilustračný obrázok k článku Trnava znovu žije futbalom: Aj napriek koronavírusu to ULTRAS rozbalili naplno! VIDEO a FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: YouTube.com

Dnes, teda v piatok 4. decembra, je na pláne premiéra spomínanej hry. Neuveríte, ale na predpremiére nechýbali ani ultras fanúšikovia trnavského klubu, ktorí po skončení spievali tradičné chorály.

Niečo o hre

Hra vznikla priamo na objednávku divadla, v réžii hosťujúceho Jána Luterána sa vracia do roku 1997, keď futbalový klub Spartak Trnava prišiel v jednom zápase o očakávaný titul majstra. Autorom scenára je na základe výpovedí pamätníkov dramaturg Slovenského národného divadla Daniel Majling a člen hereckého súboru Michal Jánoš. Informoval o tom poverený riaditeľ DJP Juraj Bielik.

O čo vtedy išlo?

V zápase v Rimavskej Sobote Spartakovci nečakane prehrali, a to zmazalo ich úsilie celej sezóny získať majstrovský pohár. Mnoho trnavských fanúšikov je doteraz presvedčených, že nešlo o ‚čistú hru‘. Na spomienkach hráčov, funkcionárov i fanúšikov je postavený scenár, ktorý ale jednoznačnú odpoveď na to nedáva. Divadlo verí, že inscenácia dokáže prepojiť dve tak odlišné veličiny, ako sú milovníci divadla a priaznivci futbalu.

Najbližšie reprízy si diváci budú môcť pozrieť 5., 17., 18. a 19. decembra.

Kto to ešte spískal?

Dramaturgom inscenácie je Lucia Mihálová, o výtvarnú zložku sa postarali scénograf Juraj Kuchárek a kostýmová výtvarníčka Alžbeta Kutliaková. Scéna je ladená vo farbách Spartaku – červenej a čiernej. Futbalových hráčov stvárňujú na javisku Braňo Mosný, Martin Kochan a Martin Križan.

Kto si v hre zahral

V úlohe trénera sa predstaví hosťujúci Daniel Ratimorský, v úlohe prezidenta klubu Miro Beňuš a v postavách skalných fanúšikov diváci uvidia Michala Jánoša a Tomáša Mosného. Postavy rozhodcov a funkcionárov stvárňujú Petra Blesáková, Ingrida Baginová, Barbora Bazsová a Ivica Franeková, ktoré zároveň vytvárajú dynamickú pohybovú zložku. O tú sa postaral choreograf Ladislav Cmorej.

Kulisa ako na futbale

Keďže futbalový štadión je počas zápasov najvyššej súťaže uzavretý pre divákov kvôli pandémii COVID-19, do hľadiska divadla si to namierili aj skalní priaznivci Spartaka. Vo VIDEU si môžete pozrieť ako to tam vyzeralo.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: trnava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM