Monika Hanigovská Rôzne

Trnavčania, cestujete vlakom? Štátny železničný dopravca ohlásil dôležité zmeny

Zbystrite pozornosť. Štátny železničný dopravca ohlasuje dôležité zmeny. Tie začnú platiť od 10. decembra 2017.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania, cestujete vlakom? Štátny železničný dopravca ohlásil dôležité zmeny
Zdroj: TASR

Cestujete vlakom? Tak tieto novinky sú potom určené práve vám. Štátny železničný dopravca ohlasuje dôležité zmeny, ktoré vstúpia do platnosti už 10. decembra 2017. Vybrali sme tie, ktoré sa dotknú Trnavského samosprávneho kraja, a ktoré by vás mohli zaujať najviac.

Dôležité zmeny:

  • Diaľkové vlaky vyššej kategórie budú v úseku Bratislava hl. st. – Púchov premávať rýchlosťou až 160 km/h. Celková úspora času rýchlikov vďaka zvýšenej rýchlosti bude na trase Bratislava – Košice. 7 minút a na trase Bratislava – Žilina 15 minút.
  • Negatívnym dopadom kapacity železničnej siete je narušenie prestupných väzieb v smere Bratislava – Sereď a späť v železničnej stanici Trnava.

Prichádza k zavedeniu nového regionálneho expresu na relácii Bratislava – Trnava. REX 1737 (Bratislava hl. st. 15:52 – Trnava 16:27) zvýši kapacitu železničnej dopravy v čase popoludňajšej dopravnej špičky na najvyťaženejšom traťovom úseku.

  • V smere z Bratislavy do Serede sú zrušené prestupné väzby z rýchlikov na osobné vlaky a v opačnom smere na relácii Sereď – Trnava – Bratislava boli zrušené nadväznosti medzi vlakmi kategórie Os. Naopak, uprednostnili sa prestupné väzby na relácii Trnava – Galanta – Nové Zámky.
  • Z Galanty do stanice Bratislava-Nové Mesto pôjde jediný vlak Os 4670 s príchodom o 06:18 hod.
  • Linka Bratislava – Trnava – Leopoldov (trať 120)
  • V úseku Bratislava – Trnava dôjde k zavedeniu nového regionálneho expresu REX 1737 (Bratislava hl. st. 15:52 – Trnava 16:27), ktorý zvýši kapacitu železničnej dopravy v čase popoludňajšej dopravnej špičky na najvyťaženejšom traťovom úseku.
  • Na trati budú premávať diaľkové vlaky vyššej kategórie rýchlosťou 160 km/h, čo spôsobí zmenu časových polôh všetkých vlakov na uvedenej trati.
  • Na linke Trnava – Bratislava budú i naďalej jazdiť v čase rannej dopravnej špičky vlaky každých 20 minút. Interval vzniká striedaním vlakov kategórie Os a REX. Mimo dopravnej špičky jazdia vlaky na uvedenej linke v hodinovom intervale.
  • Dohromady medzi Bratislavou a Trnavou prejde v bežný pracovný deň obojsmerne 94 vlakov kategórie Os, REX, RR a R.
  • Linka Kúty – Trnava (trať 116)
  • Pre cestujúcich na tejto trati ostávajú zachované prioritné prestupné väzby smerom doBratislavy.
  • Dohromady bude medzi Kútmi a Trnavou jazdiť v bežný pracovný deň 22 osobných vlakov a počas víkendu 18 vlakov.
  • Linka Galanta – Trnava (trať 133)
  • Pri zachovaní prestupných väzieb v stanici Galanta, ktoré sú predovšetkým využívané na relácii Trnava – Galanta – Šaľa – Nové Zámky, dochádza k negatívnemu dopadu na prípojné väzby v železničnej stanici Trnava. V smere z Bratislavy do Serede sú zrušené prestupné väzby z rýchlikov na osobné vlaky a v opačnom smere na relácii Sereď –Trnava – Bratislava boli zrušené nadväznosti medzi vlakmi kategórie Os. Naopak, uprednostnili sa prestupné väzby na relácii Trnava – Galanta – Nové Zámky. Obojstranné prestupné väzby nie je možné realizovať z dôvodu nedostatočnej kapacity železničnej infraštruktúry na úseku Sereď – Trnava.
  • Cestujúcim zo Serede a z obcí ležiacich na trati Trnava – Galanta odporúčame pri ceste do Bratislavy využiť vlaky kategórie Os v smere Sereď – Galanta – Bratislava (cez Senec).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM