Dominika Handzušová Rôzne

Trnavčania diskutovali o zimnej údržbe: Zlepšená by mohla byť už tento rok

Trnavčania sa stretli na radnici, aby hovorili o problémoch s údržbou ciest a chodníkov počas kalamity. Diskusia priniesla kritiku i zlepšujúce návrhy. Podľa primátora Bročku by mohli pomôcť už tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania diskutovali o zimnej údržbe: Zlepšená by mohla byť už tento rok
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavská radnica pripravila pre svojich občanov prezentáciu zimnej údržby ciest a chodníkov. Systém predstavili Marek Jelenek z TT-Komfortu a Lucia Jakubčíková zo spoločnosti .A.S.A. Trnava. Občania dostali priestor v diskusii.

V Rakúsku to funguje, má ale viac prostriedkov

Kritika smerovala na čistenie a posyp konkrétnych oblastí, ale aj na nedostatočnú informovanosť. Občania často netušia o reálnych možnostiach používaných mechanizmov, napríklad že pre minimálnu šírku radlice nie sú dostupné niektoré lokality. Alebo že pôsobenie posypových materiálov ovplyvňujú konkrétne poveternostné podmienky.

„Zazneli aj pripomienky, že v susednom Rakúsku zvládajú zimnú údržbu lepšie ako my, a preto by sme si z nich mali vziať príklad. Protiargument kompetentných však poukázal na fakt, že rakúske mesto porovnateľné s Trnavou má na tieto účely desaťnásobne vyšší rozpočet,“ informovala o stretnutí Jana Gmitterová z referátu komunikácie mesta Trnava. Niektorí diskutujúci podľa nej následne uvažovali o znížení finančnej náročnosti údržby použitím účinnejšieho chemického postreku, vďaka ktorému by sa mohol znížiť aj počet nutných výjazdov. Proti týmto návrhom však stojí nielen vysoká cena takého postreku, ale aj nutnosť chrániť životné prostredie.

„Roztápajúci sa sneh z ulíc odteká do kanalizácie a odtiaľ do čističky odpadových vôd, ktorej slaná voda veľmi škodí. Ďalším dôvodom, pre ktorý sa snažíme eliminovať nadmerné solenie, je ochrana verejnej zelene,“ povedal Peter Novák z odboru dopravy a komunálnych služieb mestského úradu.

Hovorilo sa aj o možnosti odvážať zasolený sneh z ulíc, ale tento návrh sa zatiaľ ukázal ako nerealizovateľný, lebo v Trnave na tento účel nejestvuje žiadne bezpečné úložisko.

Udržiavať chcú aj parky

Trnava hľadá možnosti ako zlepšiť zimnú údržbu už v tomto roku. Zlepšenia chce uplatniť v operačnom pláne na budúci rok. Do systému zimnej údržby chce primátor operatívne zaradiť aj mestské parky, predovšetkým Bernolákov sad. „Musíme však vedieť povedať verejnosti, koľko nás stojí napríklad údržba počas jedného extrémneho zimného dňa a o koľko by to bolo drahšie, keby sme to robili napríklad tak ako v Rakúsku,“ povedal Peter Bročka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM