Rastislav Búgel Samospráva

Trnavčania hlasovali v ankete: Ako priority zvolili cesty, cyklochodníky a parky

Vyše 1800 Trnavčanov využilo v uplynulých týždňoch možnosť vyjadriť sa k prioritám rozpočtu mesta na rok 2016. Radnica dala prvýkrát verejnosti prostredníctvom anketových lístkov i elektronicky príležitosť hlasovať o tom, čomu by sa mala v nasledujúcom roku venovať prednostne.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania hlasovali v ankete: Ako priority zvolili cesty, cyklochodníky a parky
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem zadaných tém dostali hlasujúci priestor na pridanie vlastných návrhov. Anketové lístky mohli Trnavčania vyplniť a odovzdať na dvoch miestach – počas konania októbrového Trnavského rínku, kde tak urobilo 300 ľudí, a v Kancelárii prvého kontaktu na Trhovej ulici, čo využilo 60 Trnavčanov. Elektronicky hlasovalo 1472 obyvateľov. Na všetkých troch zberných bodoch sa na prvých miestach objavili rekonštrukcie ciest, budovanie cyklochodníkov a revitalizácia parkov, i keď nie v rovnakom poradí.

Doprava na prvom mieste

Ďalšími z možností boli obnova kultúrnych pamiatok, športových areálov, školských dvorov, rozšírenie parkovania i kultúrno-umelecké aktivity a verejné osvetlenie. Najviac vlastných námetov Trnavčanov sa týkalo dopravy a komunálnych služieb, obyvatelia navrhovali zaradiť medzi priority budúcoročného rozpočtu aj optimalizáciu mestskej hromadnej dopravy, ktorej posledná novelizácia skončila pomerne veľkým nezdarom. Tiež parkovací dom, dokončenie obchvatu mesta, opravu a výstavbu chodníkov.

Zaujíma nás aj životné prostredie

Chcú riešiť aj stav životného prostredia – rozšíriť pešiu zónu na celé centrum mesta, vysádzať väčšie stromy, ochraňovať chránenú oblasť Trnavské rybníky, zahusťovať zeleň na sídliskách. Radi by však boli, keby sa mesto zaoberalo otázkou Karty Trnavčana, výstavbou Domu Matice slovenskej či discoclubu. Okrem týchto i množstva ďalších sa objavili v ankete i menej štandardné požiadavky ako večerné plávanie na mestskej plavárni, označenie ulíc na ich začiatku a na ich konci a iné.

Spokojní so spätnou väzbou

Informovala o tom Zuzana Jamborová z odboru komunikácie na trnavskej radnici. Uviedla, že pilotná anketa na tému rozpočet bola aj zisťovaním, či obyvatelia majú vôbec záujem na jeho tvorbe participovať. „So spätnou väzbou sme v tejto úvodnej fáze spokojní,“ povedala Jamborová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM