Dominika Handzušová Správy

Trnavčania pomôžu dobrej veci: Na radnici budete môcť darovať krv

Mesto Trnava a Národná transfúzna služba Slovenskej republiky v Trnave organizujú odber krvi. Ak chcete aj vy pomôcť, zastavte sa na radnici.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania pomôžu dobrej veci: Na radnici budete môcť darovať krv
Zdroj: Policajný zbor SR

V utorok 7. októbra sa od 8:00 hod. do 10:00 hod. v priestoroch radnice na Hlavnej ulici uskutoční odber krvi. Darovanie krvi je bezpečný a jednoduchý krok, ktorým môže každý z nás zachrániť život.

„Ak vám tento termín nevyhovuje a krv by ste radi darovali, môžete tak urobiť v Národnej transfúznej službe v Trnave na Ulici Andreja Žarnova 11,“ pripomína mestský web klasickú alternatívu. Organizácia poriada aj iné výjazdové odbery, napríklad 21. októbra na intráku MTF. Pozrieť si ich môžete na stránke Národnej transfúznej služby.

Kto môže darovať krv?

Darcom krvi môže byť len dospelý človek vo veku od 18 do 60 rokov. Musí byť v dobrej zdravotnej kondícii. Mal by teda mať viac ako 50 kg a nemal by mať alergiu alebo byť na ňu liečený. Taktiež by mal byť aspoň tri týždne po doužívaní antibiotík, aspoň dva týždne bez horúčky, či 48 hodín po očkovaní. Z darcovstva vás môže vylúčiť tiež fakt, že ste v ostatnom polroku podstúpili operáciu, akupunktúru či sa nechali tetovať. Ženy môžu darovať krv až po skončení menštruácie a najskôr šesť mesiacov po pôrode, po ukončení tehotenstva alebo dojčenia.

Čo robiť pred odberom?

Večer a ráno by ste mali piť čo najviac tekutín, večer zjesť niečo ľahšia a diétnejšie. Pred odberom sa odporúča jesť pečivo, med, džem, ovocie a zeleninu. Ak chcete darovať krv, nezabudnite na občiansky preukaz a kartu poistenca.

Ako bude prebiehať odber?

Vyplníte dotazník a ak si nie ste istí, či môžete darovať krv, poradí vám lekár. Následne sa vám odoberie vzorka na rýchle vyšetrenie. Ak budú výsledky v norme, prebehne odber približne 400 ml krvi do sterilných odberových vakov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM