Správy

Trnavčania, pozor na zmeny v doprave: V tejto časti mesta ZNÍŽIA rýchlosť

Všetky opatrenia majú upokojiť dopravu v tejto vyhľadávanej lokalite. Pribúdať budú postupne.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania, pozor na zmeny v doprave: V tejto časti mesta ZNÍŽIA rýchlosť
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrti Špíglsál v Trnave sa realizuje nové dopravné značenie, ktoré prinesie viacero zmien. Všetky sú navrhnuté s cieľom upokojiť dopravu v tejto lokalite. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Dopravné značenie pribúda postupne, na novinky upozornia aj žlté tabule so zmenou organizácie dopravy.

Prečítajte si tiež

Zníženie rýchlosti

„Jednou zo zmien je zníženie maximálnej povolenej rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu. Špíglsál je zónou rodinných domov. Po znížení rýchlosti a inštalácii spomaľovačov nového typu dôjde k upokojeniu dopravy, zníženiu hluku a vibrácií,“ uviedla Majtánová.

Ako doplnila, na Slovensku začne od septembra 2023 platiť zákaz parkovania na chodníku mimo vyznačených miest, mesto túto záležitosť rieši už teraz vyznačovaním parkovacích pásov. Tým, že sa vyznačujú na vozovku, sa aj do budúcna vytvárajú legálne parkovacie miesta bez záberu chodníka.

Pruhy pre cyklistov aj kolobežkárov

Na Ulici Andreja Hlinku pribudli po stranách vozovky ochranné pruhy pre cyklistov a kolobežkárov. Cyklisti a kolobežkári budú môcť po novom v cyklopruhoch prechádzať v oboch smeroch jazdy aj tými ulicami, ktoré sú pre motorovú dopravu jednosmerné.

Keďže sú vytvorené len vodorovným dopravným značením, neprekážajú v prejazde záchranným zložkám alebo stavebným mechanizmom.

„Zavŕšením dopravných zmien po kompletnom dokončení dopravného značenia bude zavedenie regulácie statickej dopravy v tejto lokalite. V rámci Špíglsálu vzniknú dve rezidenčné zóny R4 a R5,“ doplnila hovorkyňa mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM