Dominika Handzušová Správy

Trnavčania si uctili Andreja Hlinku: Pre Spolok sv. Vojtecha bol nenahraditeľný

Spomienku na Andreja Hlinku pripravilo Okresné centrum KDH a Miestny odbor Matice slovenskej. K pamätnej tabuli kňaza, národovca a politika na budove Spolku sv. Vojtecha položili jej účastníci kvety.

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania si uctili Andreja Hlinku: Pre Spolok sv. Vojtecha bol nenahraditeľný
Zdroj: Dnes24.sk

Okrem príhovorov si vypočuli aj úryvok z nahrávky rozhlasového prejavu Andreja Hlinku Kam kráčaš, Československo z roku 1934.

Zveľadil Spolok sv. Vojtecha

Andrej Hlinka mal k Trnave blízko. Od roku 1920 až do svojej smrti bol predsedom Spolku sv. Vojtecha so sídlom v Trnave. „Za ten čas pre spolok vykonal mnohé pozitívne zmeny, vytvoril prostredie, v ktorom Spolok začal výrazne napredovať,“ uviedol organizátor dnešnej spomienky Bohumil Chmelík. To sa odzrkadlilo aj na záujme Slovákov byť členmi Spolku sv. Vojtecha, v závere daného obdobia mal 247 000 členov.

Nenahraditeľný

Okrem výraznej účasti na kultúrnom, spoločenskom i duchovnom živote Slovákov zabezpečil Hlinka pre Spolok tiež výstavbu novej budovy a otvorenie novej tlačiarne. „Z tohto pohľadu bol Hlinka pre Spolok sv. Vojtecha nenahraditeľný, roky jeho predsedovania sú považované za vrcholné obdobie činnosti spolku,“ konštatoval Chmelík. V Trnave sa uskutočnil v roku 1921 aj pokus o atentát na A. Hlinku počas verejného zhromaždenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM