Monika Hanigovská Rôzne Rôzne

Trnavčania žijúci mimo svojho mesta: 10 vecí, na ktoré sa tešíme po návrate domov

Je ich rodným mestom, no osud to zariadil tak, že žijú inde. Na Trnavu ale nezanevreli. Na aké veci späté s našim mestom sa tešia vždy po návrate?

Ilustračný obrázok k článku Trnavčania žijúci mimo svojho mesta: 10 vecí, na ktoré sa tešíme po návrate domov
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Hoci žijú už inde, naše mesto stále majú v srdci. Na čo sa Trnavčania pôsobiaci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa k nám vracajú?

Originálne nárečie

Počuť ju doma skoro všade. V zahraničí je to skôr zriedkavý jav. A tak sa po návrate tešia na Trnavčinu takpovediac v akcii. „Keď vkročím do Trnavy, viem, že som doma. Počuť tu domov. Študujem v Taliansku a tam je jazyk krásne spevavý. Je síce pekný, ale náš mi pripomína domov. Pripomína mi ľudí, ktorých ľúbim, ale aj mnohé zážitky. Trnavčina je celkovo taká veselá. Mnohokrát sa vďaka nej negatívne situácie nadľahčili. Hádajte sa po trnavsky,“ hovorí s úsmevom vysokoškoláčka Tá­ňa.

Siesta v uličkách

Trnava je mestom uličiek. V nich poľahky natrafíte na malé kaviarničky, cukrárne, či bary.„Vždy sa teším na to, ako sa zašijem v niektorej trnavskej uličke. Mám niekoľko obľúbených podnikov, kde si užijem skôr takú rodinnú atmosféru. Vo veľkých mestách, to tak jednoducho nejde,“ prezrádza nám Martin, ktorý pracuje v zahraničnej automobilke.

Do toho Trnava!

Trnava je miestom športu a to najmä futbalu. Mnohí domáci hovoria, že dokážeme vytvoriť neuveriteľnú atmosféru už pred zápasom. „Ako prídem domov, už aj objednávam lístky. Nahodím si šál, našu šiltovečku, po ceste stretnem priateľov a vyrazíme spolu na zápas,“ vraví mladý IT-čkar žijúci v Prahe.

Trnavský jarmok

Začiatok septembra máme o zábavu a zážitky vždy postarané. Na dobré jedlo, výbornú atmosféru, „stretávky“, typické kolotoče a ľudové umenie si to často zamieria aj Trnavčania žijúci mimo Slovenska. „Trnava? No, tešíme sa na tradičný jarmok predsa! Keď môžem, vyberiem si dovolenku – návrat do Trnavy – práve v okolí tohto dátumu. Milujem tú atmosféru, vôňu cigánskej, chuť burčiaku a dobrej nálady. Pritom všetkom stretnem starých známych, ktorých by som inokedy nemala ako stretnúť, “ povie Ivana, žijúca už niekoľko rokov mimo Trnavy.

Typická mešťanská scenéria

Trojičné námestie, mestská veža, divadlo, kaviarničky či napríklad okolité uličky. To všetko láka na relax i malé- veľké potulky mestom. A mnohí Trnavčania, ktorí už pôsobia inde, si práve toto vedia po návrate veľmi dobre užiť. „Ja sa len tak rada túlam. Rada nasávam atmosféru a okolie. Potom si to „pobalím“ do Holandska“, prezrádza so smiechom Martina.

Nie je nad domáce dobroty

Trnava dokáže ponúknuť mnohé známejšie dobroty, ale aj domáce kuchárske poklady, ktoré sa v zahraničí ťažko zháňajú. Trnavčanka Petra prezrádza svoj tajný recept.„Žijem v zahraničí a tam sú top rýchle jedlá a polotovary. Ja milujem klúzky, robieva to tradične moja babka. Vždy keď prídem, tak priberiem. Ale keď je to také dobré, neodolám nabrať si viackrát. Ide o ovárané väčšie sploštené guľky zo zemiakového cesta. V žalúdku sa dobre kĺžu spolu s mäskom a dusenou kapustou. Asi sa preto aj tak nazývajú,“ dodáva Lucia. Tá nepohrdne ani takým dobre vychladeným trnavským pivom.

Vianočné trhy

Námestie a trnavské centrum má počas vianočných sviatkov zaujímavé čaro. Typický veľký strom na námestí, bohatá vianočná výzdoba a v povetrí cítiť vône všakovakých miestnych špecialít – aj taká vie byť Trnava. „Páči sa mi, ako sa na námestí všetci stretneme. Všetko okolo má peknú predvianočnú atmosféru. Potiahneme si pod stromčekom vianočnú melódiu – opäť sa cítim ako malé dieťa. A pred mestskou vežou podávajú fajnové varené vínko,“ vyratúva prednosti svojho obľúbeného miesta Trnavčanka žijúca v Londýne.

Galéria Jána Koniarka v Trnave

Známa galéria stojí pri Zelenom kríčku. Je obľúbená medzi staršou aj novšou generáciou. Všetkých spája jedno, kvalitné umenie. „Galérie som vždy vyhľadávala, ale naša patrí k mojej srdcovke. Má príjemnú atmosféru. Možno to bude tým, že je menšia, na rozdiel od zahraničných a tým má komornejšie naladenie. Keď som v Trnave, vždy si zistím, čo momentálne ponúka,“ vraví rodená Trnavčanka Gabika.

Ľudové slávnosti

Návraty spríjemňujú aj mnohé folklórne súbory. Promenádne koncerty dychových hudieb, či Trnavská brána má stále dostatok zahraničných fanúšikov. Prednosti vyratúva aj Trnavčanka Alžbeta. „Krásne vyšité kroje ulahodia každému oku a keď začnú hrať, spomeniem si na piesne našich mamičiek a babičiek“, spomína.

Naše stredoveké opevnenie

Trnavské opevnenie nie je možné len tak prehliadnuť, tiahne sa niekoľkými ulicami a dotvára tak príjemnú atmosféru. Je aj miestom, kde sa radi vraciame späť. „Je priam magické. A také na Slovensku nenájdete. Okrem toho tadiaľto prešli husiti, kráľ Přemysel Otakar II, či Maximilián Habsburský. Aj keď nás dobili alebo sme nával vydržali, hradby ukrývajú mnohé tajomstvá. A pri tomto historickom kúsku krásne zrelaxujete. Okolité lavičky, parky, prípadne si urobím piknik v neďalekom parku. Je to môj zvyk po návrate domov,“ dodáva jedným dychom študent Tomáš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM