BTW Správy

Trnávka je po víkende čistejšia. Dobrovoľníci sa prešli jej korytom, ROZHOVOR

V nedeľu ráno sa dobrovoľníci stretli pri Bernolákovi a v tričkách s logom združenia Lepšia Trnava sa pustili do čistenia trnavského potoka a Promenády.

Ilustračný obrázok k článku Trnávka je po víkende čistejšia. Dobrovoľníci sa prešli jej korytom, ROZHOVOR
16
Galéria

Organizátor akcie a poslanec mestského zastupiteľstva Ladislav Beňo prezradil denníku Dnes24 o dobrovoľníckej akcii z nedele 9. augusta viac.

Z koho iniciatívy sa akcia uskutočnila?

Prišlo to asi samé od seba. Stačí sa prejsť promenádou a hlavne po cyklochodníku bicyklom a zbadáte koľko je tam vecí, ktoré by tam byť nemali. Dohodli sme sa na sociálnej sieti cez skupinu Vyčisti si svoje okolie. Kto má záujem pomáhať, môže sa tam pridať a žiadna akcia mu neujde.

Čo všetko ste v nedeľu stihli vyčistiť?

Trnávka je v Trnave dlhý úsek, dnes sme vyčistili časť v promenáde. Najskôr sme prešli koryto a promenádu smerom ku stanici, potom od sochy Bernoláka až po Zelený kríček. Tam sme okrem zbierania odpadkov z Trnávky a parku vyčistili aj veľké trnavské srdce od buriny a takisto kamenné schody vedúce k Trnávke pri Kríčku.

Čo všetko ste vyzbierali?

Väčšinu smetí v Trnávke s veľkým náskokom tvoria jednorazové utierky. Je to všade, zachytáva sa o to čierne bahno a nerozkladá sa to. Ďalej klasika ako plastové či sklené fľaše, plastové diely z rôznych vecí. Potom kusy oblečenia a obuvi. Nechýbali však ani rarity ako zväzok kľúčov od auta, preukaz poistenca a občiansky, funkčný slzný sprej alebo kompletná značka slepá ulica. Tú sme vrátili policajtom.

Koľko sa toho podarilo vyzbierať?

Určite viac ako 40 plastových vriec. Nemám to presne spočítané.

Ako ste spokojní s účasťou?

Dnes to bolo super, zišlo sa nás dokopy 17. Väčšinou nás na podobných akciách býva menej. Obávam sa, že časť Trnavčanov vníma čistenie mesta dobrovoľníkmi ako politickú akciu a to ich odrádz. Vôbec to však tak nie je. Rovnako makáme v období pred voľbami aj po voľbách. Jediné o čo nám ide, je čistejšia a krajšia Trnava.

Prekvapilo vás počas akcie niečo?

Okrem toho, že toľko ľudí venovalo svoj voľný nedeľný čas dobrovoľníckej práci v meste, ma prekvapili ryby v Trnávke. Je to tam špinavé a páchnuce, ale ryby tam napriek tomu žijú.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM