Tlačové správy

Trnavská Baterkáreň: Spolu dokážeme viac

Stále sa meniaca situácia je pre mnohých náročná a vyvoláva neistotu a otázky. Podpora a pomoc komunity sú v týchto dňoch cennejšie ako kedykoľvek predtým.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská Baterkáreň: Spolu dokážeme viac
Zdroj: Baterkáreň

Baterkáreň v Trnave, ktorá je komunitným miestom pre všetkých, podáva pomocnú ruku tým, ktorí chcú žiť šetrnejšie a udržateľnejšie. Aj keď väčšinu aktivít museli tiež dočasne pozastaviť, stále funguje komunitné reuse centrum, obchodík s čapovanou drogériou a e-shop.

Zakladateľky Baterkárne Janka Reháková a Simona Hlaváčová pokračujú vo svojich aktivitách najmä v online priestore. Formou streamov na sociálnych sieťach ponúkajú zadarmo množstvo tipov pre udržateľnú domácnosť, videí s návodom, ako si vyrobiť napríklad voskový obrúsok na potraviny, mydlo či prací gél.

Pravidelne prinášajú zaujímavé rozhovory s inšpiratívnymi hosťami. Aplikujú princípy cirkulárnej ekonomiky do praxe v priamom prenose a ukazujú ľuďom, ako sa jednoducho a malými krôčikmi dajú meniť návyky v rodine. Ich snahou je znižovať množstvo odpadu na skládkach, chrániť životné prostredie, šetriť zdroje, energie, emisie a najmä motivovať ľudí k udržateľnejšiemu životnému štýlu.

Už vyše roka dávame v našom komunitnom reuse centre nepotrebným veciam druhú šancu, radíme a motivujeme ľudí, ako žiť šetrnejšie s prihliadnutím na ich vlastné možnosti. Práve vďaka komunite z Trnavy a jej okolia, od študentov, mladých mamičiek až po seniorov, nekončia veci z domácnosti (oblečenie, hračky, dekorácie, rastlinky, potreby pre domácich miláčikov a mnoho iných vecí) v odpade, ale nájdu si u nás nový domov. Veci preberáme čisté,  funkčné a vraciame ich späť do obehu. Keďže organizovať hromadné výmeny vecí v týchto časoch nemôžeme, noví majitelia si ich môžu prezrieť priamo v Baterkárni alebo v albumoch na našich sociálnych sieťach,“ vysvetľuje Simona Hlaváčová, spoluzakladateľka Baterkárne.

Aj keď by samy potrebovali v týchto dňoch finančnú pomoc, svoju pozornosť zameriavajú na iných. Sima a Janka vyzývajú ľudí, aby podporovali lokálnych výrobcov, obchodíky a podniky a nezabúdali na ne.

Veria, že sila komunity, korektná spolupráca, spolupatričnosť a empatia sú hodnoty, ktoré nám všetkým pomôžu tieto dni zvládnuť. A ak potrebujete poradiť, neváhajte ich kontaktovať, budú sa snažiť pomôcť, koľko je v ich silách.

Zdroj: Baterkáreň

Ako ušetriť rodinný rozpočet

Alfou a omegou je neplytvať zdrojmi a zbytočne nenakupovať. Mnohí ľudia míňajú svoje finančné prostriedky na zbytočnosti, nakupujú priveľa jedla, ktoré v konečnom dôsledku nedokážu skonzumovať a jedlo končí v odpade. Stačí si urobiť nákupný zoznam a nakúpiť naozaj len to, čo idete variť. Blížia sa Vianoce a mnohí sa rozbehnú do nákupných centier za novými kúskami do šatníka.

V eufórii nakupovania však zabúdajú, že módny priemysel je obrovským znečisťovateľom prostredia. Oblečenie je navyše ťažko recyklovateľným materiálom, ktorý väčšinou končí na smetisku a jeho výroba aj likvidácia zaťažuje planétu,“ vysvetľuje Simona Hlaváčová.

Ako žiť vedomejšie a šetrnejšie

Odporúčaním je viac upcyklovať, vymieňať, opravovať či požičiavať si veci so svojimi blízkymi, susedmi a priateľmi. Každý jeden človek môže začať v oblasti, v ktorej sa cíti komfortne. Či už je to vyprataním nepotrebných vecí v skrini či hračiek v detskej izbe, triedením odpadu, nakupovaním len nutných vecí alebo používaním znovupoužiteľných materiálov v domácnosti.

Nielen slová, ale dobré skutky a činy

Nielen počas Vianoc sa dejú dobré skutky. V Baterkárni zachraňujú každý mesiac kilá nepotrebných vecí, ktoré už ich majitelia nepotrebujú. „Za september sme zachránili pred vyhodením 800 kusov hračiek, 290 kusov vecí do domácnosti, 100 kusov kníh a 340 kusov hračiek. V októbri si našlo domov 190 hračiek, 120 kníh, 460 kusov oblečenia a 460 potrieb do domácnosti a dekorácií,“ hovorí Janka Reháková, spoluzakladateľka Baterkárne.

Okrem toho Baterkáreň celoročne podporuje rôzne neziskové organizácie či združenia. „Pomáhame pomáhať tým, ktorí to potrebujú, ako napríklad Azylový dom Tamara či dobrovoľnícke združenie Mačky Trnava,“ vysvetľuje Simona Hlaváčová.

Zdroj: Baterkáreň

Komunita, ktorá si pomáha vzájomne

Pomoc je v týchto dňoch cennejšia ako kedykoľvek predtým. Reštaurácie zívajú prázdnotou, deti sa učia z domu bez rovesníkov a mnohým nám ide prasknúť hlava z toho, ako ďalej. Sme spoločenské tvory a potrebujeme ľudí, spoločnosť, komunitu. „Bez komunity, ktorá sa zapája do našich aktivít, nakupuje v našom obchodíku, sleduje naše tipy a témy, by sme neprežili. Len vďaka nej ideme stále ďalej, vymýšľame nové veci a napredujeme. Z toho, že sa podporujeme vzájomne, sme nekonečne šťastné,“ dopĺňajú Sima a Janka.

Ak sa vám aktivity Baterkárne páčia, aj vy môžete pomôcť pomáhať tu: https://sauvedom.darujme.sk/…15287-71e02/

Aktuálny program udalostí a viac informácií nájdete na www.baterkaren.sk, facebookovom profile BaterkarenTrnavainstagramovom účte baterkaren_trnava.

Zdroj: Baterkáreň

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Baterkáreň
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM