Dominika Handzušová Kultúra

Trnavská brána sa otvorí už po 14. raz: Aké lahôdky vás počas nej čakajú?

Nevšedné prelínanie folklóru z Kráľovej hole, Turecka aj zo Senegalu sľubuje 14. ročník medzinárodného festivalu folklórnych súborov Trnavská brána. Pozvanie prijalo okolo 750 účinkujúcich.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská brána sa otvorí už po 14. raz: Aké lahôdky vás počas nej čakajú?
Zdroj: TASR

Aj tento rok je dramaturgia Trnavskej brány vyskladaná z programových pásiem folklórnych súborov nielen z Trnavy a okolia, ale aj z Maďarska, Poľska, Českej republiky a Turecka. Festival sa uskutoční od štvrtka 13. augusta do nedele 16. augusta v historickom centre mesta.

Pricestuje okolo 750 účinkujúcich

Divákov na festival v prvý deň navnadí Čačkanie korza v podaní detí zo súborov Drienka a Trnavček. Slávnostné otvorenie je naplánované na piatok 14. augusta o 18:00 hod. pásmom Otvárajte sa, trnafské brány.

Najskôr vystúpia domáci folkloristi a po nich hostia zo súborov Vyšehradskej štvorky, z Istanbulu a zo Senegalu. V programe je aj celovečerný program folklórneho súboru Hriňovčan.

„Dohromady to je 22 folklórnych súborov a zoskupení, ktoré prijali pozvanie tento rok do Trnavy. Spolu s 50 ľudovoume­leckými výrobcami to je okolo 750 účinkujúcich,“ uviedla riaditeľka podujatia Anna Pekárová z trnavskej radnice.

Program aj pre najmenších

V sobotu nebude chýbať ani program pre deti a rodičov – v Parku Antona Bernoláka budú školičky hier, tanca a rozprávky s „echtovným trnafským“ názvom „kindršúly“. Na korze pred radnicou budú dobový kolotoč, ukážky remesiel, tradičné výšivky, spev a veľká škola tanca s Hriňovčanom. V západnom krídle radnice bude otvorená aj výstava krojov piešťanského regiónu.

„Rada by som upozornila na folklórny súbor Šumiac zo Šumiaca, ktorý bude v Trnave prvýkrát a vystúpi v podvečer. Myslím si, že slovenská pieseň Na Kráľovej holi zaujme všetkých divákov,“ dodala Pekárová.

Nie len folklór

Osviežením Trnavskej brány bude Nočná hra-Banda v kine – špeciálny koncert worldmusic v kine Hviezda. Milovníkov automobilových tradícií iste priláka na Rybníkovú ulicu štart 18. ročníka jazdy historických vozidiel pod názvom Trnavských 100 kilometrov.

Obvyklú bodku na záver festivalu dá celovečerné predstavenie v mestskom amfiteátri, kde si budeme môcť vychutnať Príbeh zbojníka v podaní tanečného divadla Vojenského umeleckého súboru Ondráš z Brna.

Čítajte tiež:
Horúčavy v Trnave ani zďaleka nekončia: Teploty vystúpia do závratných výšin!
Radnicu zahalia Hodvábne sny: Pozrite si výstavu Adely Melišekovej Dojčanovej

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM