Správy

Trnavská nemocnica má nové priestory na očkovanie: Otvoril ich minister Lengvarský

Vo Fakultnej nemocnici v Trnave otvorili nové vakcinačné centrum. Rekonštrukcia priestorov stála približne 280 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská nemocnica má nové priestory na očkovanie: Otvoril ich minister Lengvarský
8
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Fakultná nemocnica (FN) Trnava zrekonštruovala priestory vakcinačného centra a oddelenia kardiológie. Otvorenie týchto priestorov sa konalo za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

„Som rád, že postupne nemocnica vytvorila špeciálne priestory práve na očkovanie. Verím, že ho aktívne využijú aj tí, ktorí s očkovaním doteraz váhali. Ak nepríde ďalšia vlna nového koronavírusu, tak sa dajú tieto priestory využiť aj na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v iných odboroch a na iné ambulancie,“ uviedol minister.

Mohlo by vás zaujímať

Havarijný stav

Pôvodne malo byť vakcinačné centrum, ktorého rekonštrukcia stála približne 280 000 eur bez DPH, dokončené v októbri 2021.

„Keď sme celý priestor zrekonštruovali, tak sme zistili, že bol v havarijnom stave. To spôsobilo zdržanie tejto výstavby. Spomalenie spôsobil aj zdĺhavý proces verejného obstarávania,“ doplnil riaditeľ nemocnice Vladislav Šrojta.

Nové priestory

Priestory vakcinačného centra sú prispôsobené procesu očkovania, pričom ich tvorí čakáreň, registračná miestnosť, ambulancia, v ktorej sa očkuje, a observačná miestnosť. V trnavskej nemocnici sa aktuálne očkuje vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Novavax.

Nemocnica zrekonštruovala aj priestory oddelenia kardiológie, ktoré má k dispozícii 18 štandardných lôžok. „Cieľom rekonštrukcie bolo zvýšenie komfortu pacientov a sústredenie celého oddelenia do jednej budovy a na jedno poschodie,“ uviedol Šrojta.

Oddelenie je sústredené v rámci budovy pavilónu chirurgických disciplín. „Touto rekonštrukciou a sústredením oddelenia na jedno miesto sa docielilo, že pacienti nebudú presúvaní medzi budovami, čo im zvyšuje komfort pri ich liečbe. Takýto krok v prospech pacienta oceňujem,“ informoval Lengvarský.

Jediné v kraji

V rámci rekonštrukcie sa oddelenie rozšírilo o päť nových jednotiek intenzívnej starostlivosti, z toho je jedna v nadštandarde. Celkovo má oddelenie k dispozícii 16 monitorovaných lôžok srdcového rytmu.

„Ide o jediné kardiologické oddelenie v Trnavskom kraji. Najčastejšími príčinami hospitalizácie sú koronárne syndrómy, poruchy rytmu srdca a poruchy funkcie srdca, ako pumpy, ochorenia chlopní či pľúcne embólie. Oddelenie tak zabezpečuje nadregionálnu zdravotnú starostlivosť,“ doplnil primár oddelenia kardiológie Daniel Čambál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM