han Rôzne

Trnavská univerzita smúti: NÁHLA smrť dekana Teologickej fakulty Juraja Dolinského

Nikto tomu nemôže uveriť. Žiaľ, smutná informácia o nečkanom úmrtí profesora Juraja Dolinského je pravdivá.

Ilustračný obrázok k článku Trnavská univerzita smúti: NÁHLA smrť dekana Teologickej fakulty Juraja Dolinského
Zdroj: Facebook.com/Trnavská univerzita v Trnave

O náhlom skone dekana Teologickej fakulty Trnavskej univerzity informovala Trnavská arcidiecéza na svojej webovej stránke.

„V sobotu v skorých ranných hodinách sa vrátil do domu Otca P. Juraj Dolinský, kňaz zo Spoločnosti Ježišovej, ktorý pôsobil ako dekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity. Zomrel vo veku 63 rokov náhle v Prešove, počas návštevy u svojich známych. Informácie o pohrebe budú doplnené neskôr,“ píše arcidiecéza.

Aj univerzita v Trnave si na sociálnej sieti pripomenula svojho významného člena. Do príspevku vyzdvihli Dolinského život. „Narodil sa 9. novembra 1958 v Nitre. Po základných a gymnaziálnych štúdiách, ktoré absolvoval v rokoch 1974 – 1978 v Nitre, sa prihlásil na Cyrilometodskú bohosloveckú fakultu univerzity Komenského v Bratislave kde študoval do roku 1983,“ píše univerzita.

Farnosti nechýbali

Kňazskú vysviacku prijal 12. júna 1983 v Nitre a po vysviacke pôsobil v nitrianskej diecéze vo viacerých farnostiach. Do Spoločnosti Ježišovej vstúpil 22. apríla 1986 v Bratislave. V roku 1991 ho jeho provinciálny predstavený poslal na licenciáte štúdiá cirkevných dejín do Ríma na kde študoval na fakulte cirkevných dejín Pápežskej Gregoriánskej univerzity v Ríme. Uvádza sa aj na stránke Trnavskej arcidiecézy.

„Po návrate na Slovensko pôsobil jeden rok v noviciáte Spoločnosti Ježišovej v Trnave ako sócius magistra novicov a od 1. septembra 1995 ho provinciálny predstavený vymenoval za prefekta školastikov do Bratislavy. Súčasne začal vyučovať cirkevné dejiny na Aloisiane – Teologickom inštitúte sv. Alojza pri Trnavskej univerzite so sídlom v Bratislave,“ píše sa o Dolinskom.

„V roku 1999 absolvoval tretiu probáciu v Prešove a posledné sľuby zložil 31. júla 2003 v Bratislave. V rokoch 2003 až 2011 bol dekanom Teologickej fakulty Trnavskej univerzity. Dňa 24. januára 2011 bol prezidentom SR vymenovaný za profesora v odbore katolícka teológia,“ je napísané v ďalšom úryvku zo života významného človeka.

Dňa 13. novembra 2019 bol opäť menovaný za dekana Teologickej fakulty Trnavskej univerzity. Vo veku 63 rokov…


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM