Správy

Trnavské Dni zdravia potešili: O vyšetrenia a poradenstvo bol OBROVSKÝ záujem

Tohtoročná edícia Dní zdravia v Trnave je za nami. Ako dopadla?

Ilustračný obrázok k článku Trnavské Dni zdravia potešili: O vyšetrenia a poradenstvo bol OBROVSKÝ záujem
10
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Počas 14. a 15. júna sa v Trnave Konali tradičné Dni zdravia. Aj tento rok sa tešili veľkej priazni návštevníkov, ktorí zavítali na nádvorie radnice, na pešiu zónu a aj pred mestský úrad na Trhovej.

Venovali sa im odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave, študenti Strednej zdravotníckej školy, personál z očnej kliniky, zamestnanci zdravotnej poisťovne a aj ďalší špecialisti.

Vyšetrenia aj poradenstvo

„V rámci bohatého programu zameraného nielen na fyzické zdravie a prevenciu, bolo možné dať si urobiť sériu základných biochemických vyšetrení, teda zistiť hodnoty cholesterolu či cukru v krvi, dozvedieť sa vlastný BMI – index telesnej hmotnosti či krvný tlak a v rámci odborného poradenstva získať cenné rady, ako pomôcť k zlepšeniu svojho zdravotného stavu,“ informuje mesto Trnava.

RÚVZ za dva dni urobil 300 takýchto vyšetrení.

Záujemcovia si dali vypracovať rozbor studničnej vody a aj otestovať zeleninu na prítomnosť obsahu dusičnanov: „Hygienici prijali takmer 300 vzoriek vody a 15 vzoriek zeleniny.“

„Merania krvného tlaku, ochutnávky sypaných čajov, poradenstvo v oblasti starostlivosti o detské zúbky, ale aj zubnú protézu boli v ponuke Strednej zdravotníckej školy v Trnave. Najväčší záujem bol však o píling rúk a najmä o masáže chrbta i šije, ktoré robili študenti tejto školy. V priebehu dvoch dní využilo možnosť chvíľkového relaxu viac ako 230 návštevníkov,“ dodáva radnica.

Dôležitá prevencia

Čo sa týka prevencie, v ponuke boli napríklad vyšetrenia zraku, nácvik samovyšetrenia prsníkov, testy na zistenie rakoviny hrubého čreva a iné.

„Centrum detskej reči lákalo svojim farebným stánkom najmä najmladších návštevníkov podujatia. Kým sa deti hrali alebo si kreslili, venovali sa im odborníci z logopedickej, psychologickej a špeciálnopeda­gogickej oblasti. Medzinárodný tím 12 dobrovoľníkov, ktorí sú aktuálne v Trnave v rámci organizácie Youth for Equality vytvoril program pre verejnosť nielen na pešej zóne (propagácia pitného režimu, waterpong activity, zdravá strava), ale najmä podvečer v Sade A. Bernoláka. Pod ich taktovkou prebiehali pohybové aktivity – zumba a joga,“ informuje vedenie mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Dni zdravia 2023 v Trnave
10
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM