BTW Kultúra Správy

Trnavské hradby ožijú sochami v životnej veľkosti! Budú súčasťou GPS hry

Hra Mocný opasok v sebe spojí históriu a moderné technológie, vzdelávanie sa a zábavu. Túto jedinečnú atrakciu spustí mesto Trnava už v júli.

Ilustračný obrázok k článku Trnavské hradby ožijú sochami v životnej veľkosti! Budú súčasťou GPS hry
5
Galéria
Zdroj: Matúš Koprda

Takéto niečo nemá žiadne mesto na Slovensku! Prostredníctvom pripravovanej GPS hry budú môcť deti aj dospelí históriu Trnavy doslova zažiť. Postačí vybrať sa s mobilom v ruke k mestským hradbám, kde bude na rôznych miestach nainštalovaných 14 sôch v životnej veľkosti.

V súčasnosti sa hra testuje a v júli bude pripravená na uvedenie.

Hra zavedie návštevníkov do malebných uličiek Trnavy k novovzniknutým súsošiam. Tie zatiaľ odpočívajú v sklade, no v júli oživia hradby v plnej kráse. Návštevníci počas hľadania strateného kľúča stretnú nočnú hliadku, staviteľov, požiarnikov, zamilovaných študentov, kuruckých vojakov, žobráka a mestského vrátnika Portaria.

Za projektom stojí Peter Cagala, vedúci úseku kultúry v trnavskej správe kultúrnych a športových zariadení, ktorý spolu s veľkým realizačným tímom na hre pracuje už od júna minulého roka. Vtedy začali vznikať prvé modely sôch, pripravoval sa scenár hry, kľúčový príbeh, stanoviská, úlohy pre hráčov, ilustrácie a grafika.

„Nápad nainštalovať sochy na hradby a spojiť ich do hry vznikol s cieľom pripomenúť silu trnavských hradieb a povýšiť ich opäť z peknej historickej kulisy mesta na opevnenie plné príbehov,“ priblížil Cagala zámer projektu. „Sochy na hradbách prichádzajú z rôznych storočí, ale všetky spája jeden príbeh a jeden stratený kľúč. Je to kľúč od Dolnej brány, ktorý stratil mestský vrátnik Portarius pri svojej rannej ceste do práce,“ prezradil o hre.

Sochy nahovoril Mikulčík!

Vďaka hlasu herca Kamila Mikulčíka, ktorý načítal audio verziu hry, bude Mocný opasok silným zážitkom aj v slúchadlách. Zároveň bude hra zrozumiteľná aj najmenším hráčom, ktorí ešte nevedia čítať.

Hra bude mať aj anglickú mutáciu. Tak si budú môcť históriu hradieb, ktoré obkolesujú Trnavu už vyše 800 rokov, užiť na vlastné uši aj zahraniční turisti.

Čoskoro vám k hre prinesieme viac informácií.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM