Správy

Trnavské univerzity plánujú INTEGRÁCIU: Profitovať by z toho malo 12-tisíc študentov

Trnavská univerzita a Univerzita sv. Cyrila a Metoda plánujú integráciu. Chcú vytvoriť jedno z najvýznamnejších vysokoškolských centier na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Trnavské univerzity plánujú INTEGRÁCIU: Profitovať by z toho malo 12-tisíc študentov
Zdroj: Pexels.com

Trnavská univerzita a Univerzita sv. Cyrila a Metoda sa zapojili do výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na predkladanie projektových zámerov na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl. TASR o tom informovala Kristína Kameníková z Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM).

V prvej fáze plánujú vytvorenie konzorcia a v ďalšom období plánujú spoločnú integráciu.

„Zámer spájania oboch univerzít je výsledkom dlhodobých snáh a plánov. UCM a Trnavská univerzita sú jediné vysoké školy na Slovensku, ktoré sú na výzvu ministerstva už rok pripravené, majú vypracované právne analýzy a cestovnú mapu spájania. Obe univerzity dokonca zrealizovali testovanie spoločných informačných systémov a začali s prípravou budúcich spoločných študijných programov. Výzvu na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl neberieme len ako vznik konzorcia. Nad spoločnou budúcnosťou uvažujeme strategicky a v dlhodobom horizonte,“ uviedla rektorka UCM Katarína Slobodová Nováková.

Prečítajte si tiež

TOP vysokoškolské centrum

„Naša reakcia na výzvu je výrazom viacročnej spolupráce. Pripravovaný integračný projekt vytvára potenciál pre kvalitnú vzdelávaciu ponuku a špičkový vedecký výskum, z ktorého bude profitovať viac než 12-tisíc študentov, akademickí pracovníci a z mesta Trnava a regiónu urobí jedno z najvýznamnejších vysokoškolských centier na Slovensku,“ doplnil rektor Trnavskej univerzity René Bílik.

Ambíciou oboch univerzít je budovanie spoločného vedeckého a kreatívneho parku a spoločných vedeckých tímov, ako aj vytváranie nových spoločných študijných programov a spoločných študentských médií.

Univerzity chcú jednotne vystupovať aj v zahraničí a harmonizovať vzájomné informačné systémy pre vzdelávanie a riadiace procesy. Medzi ďalšie plánované aktivity patria spoločné využívanie laboratórnych priestorov a spoločné centrá podpory pre študentov a zamestnancov. Spojením a integráciou plánujú univerzity posilniť aj svoje kapacity.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM