Dominika Handzušová Správy

Trnavskí horolezci smútia: Zomrel Eugen "Bubo" Nemeš (†93)

Nestor slovenského horolezectva a turistiky, ale aj muzikant a veľký priateľ. "Bubo" bol do konca života aktívny, ešte na konci roka 2014 vydal knihu spomienok.

Ilustračný obrázok k článku Trnavskí horolezci smútia: Zomrel Eugen "Bubo" Nemeš (†93)
Zdroj: TASR

V Trnave zomrel v utorok 17. marca Eugen Nemeš (†93), známy slovenský horolezec, turista a hudobník (25. 12. 1921). Bol zakladateľom horolezeckého oddielu v Trnave, ktorý funguje od roku 1946, a na jeho čele stál celé polstoročie, až do svojej 75-ky v roku 1996.

V rokoch 1957 – 1960 bol aj predsedom Slovenského horolezeckého zväzu, bol držiteľom dvoch zlatých odznakov JAMES. Vyštudovaný právnik mal na konte 220 horolezeckých ciest vo Vysokých Tatrách, z toho 12 prvovýstupov.

Do konca svojho života bol aktívny, na sklonku roku 2014 vydal knihu spomienok Moje Šangri-La. Okrem toho sa celoživotne venoval hudbe, až do posledných chvíľ bol členom skupiny Old Boys Jazz Band.

Mesto Trnava ocenilo Eugena „Buba“ Nemeša v roku 2009 Uznaním za zásluhy o rozvoj a Trnavský samosprávny kraj medailou predsedu. Úmrtie potvrdil rodinný príslušník V. Bojko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM