Monika Hanigovská Rôzne

Trnavskí študenti mieria do Londýna: Na pretekoch prevetrajú svoje vyrobené vozidlo

Na Strednej priemyselnej škole dopravnej vylepšili vlastnoručne zhotovený elektromobil. Svoje „žihadlo“ prevetrajú žiaci po druhýkrát na vyše 14 - kilometrovej trati. Pozrite sa na ich úsporné vozidlo vo VIDEU.

Ilustračný obrázok k článku Trnavskí študenti mieria do Londýna: Na pretekoch prevetrajú svoje vyrobené vozidlo
26
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Šikovní študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave si aj tento rok zamieria na preteky Shell Eco-marathon Europe 2018 v Londýne, ktoré sa uskutočnia v dňoch 5. – 8. júla.

Po minuloročnej premiére zabojujú so svojím elektromobilom o dobrý výsledok v konkurencii 143 tímov z 24 prevažne európskych krajín. Na trati sa predstavia aj dva vysokoškolské tímy zo Slovenska.

Naša redakcia sa bola pozrieť na prezentáciu vynoveného trnavského „žihadla“, ktoré vzniklo pod rukami študentov a ktoré sa onedlho predstaví na spomínaných pretekoch.

Cieľom pretekov je prejsť na vlastnoručne skonštruovanom vozidle čo najviac kilometrov na jeden liter paliva.

„Tento rok náš elektromobil získava vďaka systému rekuperácie elektrickú energiu aj z kinetickej energie vozidla. Spevnili sme tiež karosériu a zvýšili maximálnu rýchlosť vozidla z pôvodných 35 km/h na 55 km/h,“ opisuje zmeny kapitánka tímu Darina Nádaská a podľa ktorej je samotné šoférovanie takéto vozidlo náročné.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Elektromobil v číslach

Trnavský tím je súčasne aj najmladším slovenským tímom. Ich výtvor je o váhe 45 kg a rozmeroch 2700 × 900 × 800 mm, pričom výkon dosahuje motora 250 Watt. Vozidlo sa môže sa pochváliť elektrickým batériovým pohonom. Na študentov čaká v Londýne dokopy 15 okruhov po 970 metrov.

Prezentáciu trnavského elektromobilu na tamojšej škole si môžete prezrieť v našej priloženej v priloženej videogalérií a fotogalérií.

Zdroj: Dnes24.sk
OBRAZOM: Trnavskí žiaci predvedú vozidlo na pretekoch v Londýne
26
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM