Správy Samospráva

Trnavský kraj ocení osobnosti: Návrhy možno podávať do konca apríla

Už len niekoľko dní majú obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja na to, aby podali svoje návrhy na udelenie krajských ocenení.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský kraj ocení osobnosti: Návrhy možno podávať do konca apríla
Zdroj: TASR

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) chce v tomto roku oceniť prácu jednotlivcov i kolektívov Cenou slobody Antona Srholca, Cenou TTSK a Cenou predsedu TTSK. Návrhy prijíma do 30. apríla.

Novým ocenením je Cena slobody Antona Srholca za mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, upevneniu demokracie a právneho štátu alebo za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti.

Predseda TTSK ju môže udeliť na základe vlastného uváženia s prihliadnutím na návrhy poslancov TTSK, poslaneckých klubov, mestských a obecných zastupiteľstiev TTSK, občianskych združení, inštitúcií a občanov Slovenskej republiky. Uvádza sa to vo výzve, ktorú zverejnil TTSK na svojom webe.

Cena slobody Antona Srholca sa udeľuje raz ročne najviac piatim osobnostiam, kolektívom alebo právnickým osobám pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu.

Prvýkrát ju udelili vlani pri príležitosti výročia Novembra '89, jej laureátmi sa stali aktivista a spisovateľ Lajos Grendel, politický väzeň Jaroslav Žilák, aktivistka Helena Woleková, herec a tribún novembrových udalostí Milan Kňažko. In memoriam bola udelená novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho partnerke Martine Kušnírovej.

Cena TTSK i Cena predsedu TTSK sú verejným ocenením za vynikajúce tvorivé činy a výsledky v humanitárnej, charitatívnej, vedeckej, pedagogickej, kultúrnej, umeleckej, publicistickej oblasti, v oblasti sociálnej starostlivosti, verejnoprospešnej, podnikateľskej, technickej a športovej činnosti, za prejavy statočnosti, ľudskosti a hrdinstva. Formulár na návrhy na ocenenie je na webe TTSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM