BTW Správy

Trnavský kraj vytvoril korona komando! Testovať bude ľudí u nich doma

Mobilná jednotka denne navštívi až 15 rizikových a imobilných pacientov priamo doma. Odoberie vzorky pre testy na ochorenie COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský kraj vytvoril korona komando! Testovať bude ľudí u nich doma
Zdroj: TASR

Mobilná jednotka bude odoberať vzorky na testovanie na ochorenie COVID-19 priamo doma. Vznik dôležitej jednotky na boj s koronavírusom podnietil Trnavský samosprávny kraj. Predstavil ju v utorok jeho predseda Jozef Viskupič spolu s regionálnym hygienikom v Trnave Tomášom Haukom.

Vozidlo je určené na testovanie klientov pripútaných na lôžko, s oslabenou imunitou i závažnými ochoreniami, pre ktorých by pohyb mimo domácnosti mohol predstavovať zdravotné riziko.

„Fungovať začne od stredy (6. 5.). Na výjazdy budú pripravené tri dvojčlenné testovacie tímy dobrovoľníkov – študentov medicíny,“ povedal Viskupič.

Do akcie!

Tomáš Hauko vysvetlil, ako bude mobilná jednotka fungovať v praxi: Posádky vozidla najprv dostanú zadanie od regionálneho úradu verejného zdravotníctva alebo od ošetrujúcich lekárov pacientov zo skupiny ohrozených. Potom vyrazia priamo za pacientmi, kde odoberú vzorky na následné testovanie.

„Maximálna denná kapacita je od desiatich do 15 odberov, podľa vzdialenosti jednotlivých odberných miest,“ doplnil regionálny hygienik .

Mobilná jednotka bude pôsobiť na území Trnavského kraja a doplní vozidlá, ktoré robia mobilné odbery aj pre iné skupiny ľudí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM