Samospráva

Trnavský kraj znížil zadlženosť: Z červených čísel ťahá piešťanské letisko

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) znížil svoje celkové zadlženie v priebehu dvoch rokov zo 43,78 % na tohtoročných 35 %.

Zdroj: Dnes24.sk

Hospodárenie umožnilo rozbeh investičných akcií v školských zariadeniach, kultúrnych a sociálnych inštitúciách a pri správe ciest 2. a 3. triedy. Uviedol to predseda TTSK Jozef Viskupič v bilancii doterajšieho pôsobenia na krajskej samospráve.

Zaviedli participatívny rozpočet

Na cesty sa TTSK sa podľa Viskupičových slov podarilo získať výhodný úver v objeme 15 miliónov eur od Ministerstva financií a 1,1 milióna eur priniesla reštrukturalizácia bankových úverov. Zvýšil sa zároveň objem prostriedkov na dotácie a granty. TTSK v tomto roku zaviedol prvýkrát participatívny rozpočet (PR) a osobitný dotačný program na projekty regionálneho rozvoja – miestne akčné skupiny (MAS).

„Na dotácie a granty sme vyčlenili 1,5 milióna eur, čo je päťnásobný nárast oproti objemu spred dvoch rokov. Projekty MAS podporujeme v plnej sume, išlo o 21 projektov za 500 000 eur,“ uviedol predseda TTSK.

Autobus na zavolanie

Dodal, že sa rozhodli pre radikálnu výmenu strojového parku na údržbu ciest. „Aktuálne beží osem kôl verejného obstarávania na jednotlivé mechanizmy. Za dvojročné obdobie sme opravili 15 úsekov ciest za 5 miliónov eur, pričom sa nám podarilo ušetriť verejným obstarávaním 2,2 milióna eur,“ informoval Viskupič.

Kraj pracuje na zatraktívnení verejnej dopravy, prvou lastovičkou je podľa predsedu autobus na zavolanie, ktorý začal fungovať pre menšie obce na Záhorí. TTSK ťahá z červených čísel piešťanské letisko, ktoré bolo určené predchádzajúcim vedením kraja na likvidáciu.

Predpokladajú viac letov

„V tomto roku sme mali už 31 charterových letov, 10 436 cestujúcich a tržby oproti roku predtým dvojnásobné. Investovali sme do modernizácie a na nasledujúci rok je predpoklad zvýšenia počtu letov,“ uviedol Viskupič.

V oblasti vzdelávania zdôraznil nárast počtu škôl, ktoré sa zapojili do duálneho vzdelávania. „Máme 23 vhodných škôl na duálne vzdelávanie, 20 je už zapojených, čo je pri počte 512 študentov oproti vlaňajšku 300-percentný nárast. Pre žiakov poskytujeme rôzne benefity vrátane štipendií,“ informoval.

Kraj postupne zvyšuje celkový objem financií aj do sociálnej oblasti, v roku 2018 to bolo 22,8 milióna eur, na budúci rok počíta s výdajom 28,9 milióna eur, pričom v objeme boli zahrnuté aj zvýšenia miezd sociálnych pracovníkov. „Zvýšili sem aj hodinovú sadzbu pre neverejných poskytovateľov služieb rôzneho druhu, aj príspevky na prevádzku vybraných druhov včasnej krízovej intervencie,“ uviedol Viskupič.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM