Erik Bojničan Správy

Trnavský pamätník M.R. Štefánika: Nemý svedok minulosti, ktorý toho prežil naozaj dosť

Štefánikov pamätník v Trnave je dielom Jána Koniarika a mnohými odborníkmi je považovaný za jednu z najdôveryhodnejších podôb štátnika. Za dobu svojej existencie si toho prežil naozaj dosť.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský pamätník M.R. Štefánika: Nemý svedok minulosti, ktorý toho prežil naozaj dosť
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Pamätník Milana Rastislava Štefánika v Trnave je dielom nestora slovenského moderného sochárstva, Trnavčana Jána Koniarka, ktorý má so Štefánikom rovnaký dátum úmrtia. Sochu v životnej veľkosti považujú odborníci za jednu z najvernejších podôb Štefánika spomedzi známych pomníkov a pamätníkov.

Niekoľkokrát zmenil miesto

Dielo bolo slávnostne odhalené krátko po Štefánikovej smrti na inom mieste. Prítomná bola politikova matka, Jan Masaryk a ďalší politickí a spoločenskí predstavitelia tej doby.

V čase komunizmu pomník musel ustúpiť pomníku osloboditeľov a politik, ktorého sochár zvečnil do bronzu, skončil v muzeálnom depozite. V roku 1969 bolo dielo krátko inštalované v Parku A. Bernoláka. Druhé slávnostné odhalenie sa konalo v roku 1990, teraz socha stojí v blízkosti evanjelického kostola.

Výročie tragickej smrti

Pri súčasnom mieste, kde stojí Štefánikov pamätník si dnes pripomenuli 97. výročie jeho tragickej smrti. Spomienkovú slávnosť už tradične organizuje mestská a krajská samospráva v spolupráci s Cirkevným zborom Evanjelickej cirkvi a. v.

Viceprimátor Trnavy Tibor Pekarčík vo svojom príhovore pripomenul, že v súčasnosti žijeme dobu, v ktorej autority nahradili celebrity a rýchlosť je dôležitejšia ako kvalita, podľa ktorého ak nám naozaj ide o najbližších, o mesto, v ktorom žijeme, o národ, z ktorého sme vzišli, nemôžeme stavať na rýchlosti.

„Aj preto dnes stojíme pri pamätníku M. R. Štefánika. Lebo čas, slová a skutky potvrdili, že jeho reč o Slovensku, o Európe a o politike neboli prázdne ani populistické. Jeho vízia spolupráce a nie hľadania nepriateľov, jeho konkrétne skutky a diplomacia, schopnosť počúvať i viesť dialóg, jeho viera a dôvera v ľudí vytvorila z neho osobnosť, na ktorú sme právom hrdí,“ povedal viceprimátor Trnavy.

S príhovorom vystúpil aj farár Rastislav Hargaš, kytice kvetov položili zástupcovia viacerých organizácií a inštitúcií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM