Rastislav Búgel Kultúra

Trnavský rínek je tu opäť: TOTO všetko ponúkne návštevníkom

Na aprílové pokračovanie obľúbeného Trnavského rínku sa prihlásilo 160 predajcov. Deväť desiatok z nich bude svoje produkty ponúkať v sobotu 16. apríla na Kapitulskej ulici v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský rínek je tu opäť: TOTO všetko ponúkne návštevníkom
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci nájdu v ponuke niekoľko desiatok nových výrobkov, ale chýbať nebudú ani obľúbené značky, ktoré k podujatiu patria už od samotného vzniku akcie pred štyrmi rokmi.

Z každého rožka troška

Podujatie trvá od 9. do 17. hodiny a bude zasahovať aj na Mikulášske námestie, kde bude popri knižnej burze a predaju jarnej zeleniny aj gastro zóna. Medzi tradičných ťahúňov tejto gastronomickej časti rínku patria šporheltové dolky, domáce limonády, ale aj rôzne koláčiky, chutné lokše, paštéty a luxusné čokolády. „Pribudli párance, domáce gnocchi, burritos a bábovky od jednej Trnavčanky, ktorá okrem tej tradičnej mramorovej pečie veľmi lákavé chuťové kombinácie, ako jablkovú bábovku s badiánom či citrónovo-rozmarínovú. To určite stojí za vyskúšanie,“ uviedla jedna z organizátorov rínku Miroslava Hlinčíková. „Radosť máme aj z nových objavov. Príkladom je modrotlač Mateja Rabadu, ktorý v spolupráci s módnou návrhárkou Mišenou Juházs vytvorili metráže, retro tričká aj kravaty,“ doplnila Júlia Oravcová.

Sprievodné podujatia

Okrem možnosti nakupovania sa dobrovoľníci z neziskovej organizácie Bronco postarali aj o celodenný sprievodný program. „Ulicou bude znieť hudba Preßburger Klezmer Bandu, trnavského jazzového Impaco Tria a folklórnej ženskej skupiny Veterán. Deti potešia dve divadelné rozprávky a v priľahlom parku sa budú môcť väčší i menší návštevníci rínku zapojiť do dielní a workshopov. Aktivity pripravia dobrovoľníci z OZ zaHRAnice, Jazykovej školy Asmina, Dielničky u Zlatej priadky a centra Jolie“, priblížil program Matúš Hlinčík. V spolupráci s jazykovou školou Harmony organizátori chystajú aj diskusie. „Chceme dať priestor pre interakciu o témach, ktoré sa v Trnave dejú a sú aktuálne. Na dvore školy Harmony sa ľudia budú môcť zapojiť o 12. hodine do debaty o dobrovoľníctve a o 14.30 h o umení vo verejnom priestore – mestské zásahy v Trnave,“ dodal Hlinčík.

Tak ako minulý rok, aj tentoraz je pripravená komentovaná prehliadka mestom s Emíliou Izakovičovou, ktorá začne o 13.30 hodine od detského pódia. So sprievodkyňou návštevníci poodhalia zákutia Trnavy západne od diania Trnavského rínku.

Pri príležitosti štvrtých narodenín Trnavského rínku organizátori vytvorili na internete online dotazník, v ktorom mohli ľudia celý mesiac reagovať na otázky týkajúce sa predajcov, ponúkaného tovaru, gastro zóny, tvorivých dielní i sprievodného programu. Vyjadriť sa tiež mohli k miestu konania podujatia a poriadku na ulici počas akcie. „Dostali sme skvelú spätnú väzbu a výborné nápady na zlepšenie trhu. Niektoré sa nám podarilo zapracovať už na aprílovom pokračovaní – viac sedenia v gastro zóne a v parku, viac košov na smeti a rôznorodejšie workshopy,“ uviedla Hlinčíková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM