Erik Bojničan Rôzne

Údajné zjavenia aj lákavá voda: Navštívili ste už neďaleké pútnické miesto?

Malebná dedinka neďaleko nášho mesta je naozaj zaujímavá. Údajne sa tam zjavila Panna Mária a vode, ktorá v obci vyteká, sa pripisujú liečivé účinky.

Ilustračný obrázok k článku Údajné zjavenia aj lákavá voda: Navštívili ste už neďaleké pútnické miesto?
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Obec Dechtice, ktorá je od nášho mesta vzdialená len približne dve desiatky kilometrov je v širokom okolí známym pútnickým miestom. Dôvodov je hneď niekoľko. V jeden augustový deň v roku 1995 sa podľa povesti miestnym deťom, pri kríži v lesíku zvanom Boričky, údajne zjavila Panna Mária.

Lákadlo pre turistov

Odvtedy sa každú prvú nedeľu v mesiaci na toto miesto, ku ktorému vedie lesná cestička, konajú púte. Pri neďalekom súsoší sa zasa vraj zjavuje archanjel Rafael. Panna Mária sa navyše údajne zjavila aj v inej lokalite – na Svätodušnom kopci, z ktorého je krásny výhľad na celú obec.

Prečítajte si: Zážitok na čerstvom vzduchu: TOP 3 najkrajšie túry v Hlohovci a okolí

Správy o zjaveniach v Dechticiach však siahajú ďaleko do minulosti. Začiatkom 17. storočia sa neďaleko obce miestnemu oráčovi vraj zjavila svätá Katarína. Na tomto mieste sa majiteľ panstva v roku 1618 rozhodol postaviť kláštor, ktorého pozostatky sú aj v dnešných dňoch lákadlom pre turistov.

Katarínka, ako sa zrúcanine kláštora ľudovo prezýva, je ukrytá v lese, čo ocenia najmä milovníci pohybu. V jej blízkosti sú zaujímavé aj pozostatky úzkokoľajovej tra­te.

Prečítajte si: Dar prírody na nezaplatenie neďaleko Hlohovca: Ľudia si naberajú tekutý poklad!

Voda sa teší obľube

Návštevníci púti, ale aj obyvatelia zo širokého okolia, majú vo veľkej obľube aj vodu, ktorá vyviera na miestnom námestí. Vrt – pomenovaný po neďalekej soche ako sv. Florián – je počas dňa takmer neustále obklopený ľuďmi, ktorí si naberajú tento dar z prírody. Vode sú pripisované dokonca liečivé účinky.

Malebnú dedinku Dechtice navštevujú tisíce pútnikov
18
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM