Monika Hanigovská Krimi

Úlovok Colného úradu v Trnave: Zadržali 21-tisíc napodobenín hračiek a textilu

Rukami im doslovne prešli tisíce falzifikátov. Škoda pre majiteľov ochranných známok bola vyčíslená na viac ako 100 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Úlovok Colného úradu v Trnave: Zadržali 21-tisíc napodobenín hračiek a textilu
2
Galéria
Zdroj: Colný úrad Trnava

Viac ako 21 000 kusov napodobenín značkových hračiek a textilu zošrotovali a spálili vo štvrtok 9. novembra pod dohľadom colníkov.

Tovar zaistili colníci na priechode v Brodskom v priebehu uplynulého roka pri kontrole zásielok v rámci colných konaní pri dovoze. Pochádzal z Číny a bol určený na európsky trh. Viac prezradila hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová.

Známe značky

Zlikvidovaných podľa jej vyjadrenia bolo 18 538 hračiek a 2859 kusov textilu, ktoré boli napodobeninami ochranných známok Pokémon, Disney Frozen, Minecraft, Paw Patrol a iné. „Ak by sa tento tovar dostal na trh a predával ako originál, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda za viac ako 100 000 eur,“ prazradila Iveta Zlochová.

Charita dostala stopku

Colný úrad vždy, ako dodala Zlochová, v takýchto prípadoch individuálne zvažuje všetky možné formy využitia tovaru pred tým, ako pristúpi k jeho likvidácii.

„V tomto prípade aj napriek tomu, že išlo o hračky a textil, nebolo možné ich využiť na charitatívne účely a museli sa zlikvidovať. Falzifikáty totiž pochádzali z nelegálnych zdrojov, vyrobili ich anonymné subjekty a vôbec nespĺňali podmienky na to, aby sa dostali do rúk spotrebiteľov,“ uviedla hovorkyňa.

Nespĺňali požiadavky na ochranu zdravia, bezpečnosť a kvalitu, preto sa takýto sortiment nemohol dostať ku koncovému spotrebiteľovi.

FOTO: Takýto úlovok zadržali colníci na priechode v Brodskom
2
Galéria
Zdroj: Colný úrad Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM