Rôzne

Unikátna HRA v múzeu: Nájdite stratenú kráľovskú korunu pomocou ROZŠÍRENEJ reality

Trnavské Západoslovenské múzeum má v tieto letné prázdniny nový typ návštevníkov. Malí vyznávači digitálnych hier a tiež ich dospelí sprievodcovia sa chodia medzi starobylé múry bývalého klariského kláštora zahrať novú hru Kráľovská koruna.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna HRA v múzeu: Nájdite stratenú kráľovskú korunu pomocou ROZŠÍRENEJ reality
Zdroj: Západoslovenské múzeum v Trnave , Dnes24.sk , TASR/Lukáš Grinaj

Jej príbeh je založený na skutočnej udalosti v 17. storočí, keď bola kráľovská koruna skutočne ukrytá v jednom z meštianskych domov v Trnave počas Betlenovho povstania.

Sprievodca hrou

„Dnes je známy ako Dom hudby Mikuláša Schneidera Trnavského a je súčasťou múzea. Na fasáde o tom hovorí latinský nápis s chronostikonom odkazujúcim na rok 1625 ‚Ja cudzinka som kedysi prebývala pod touto strechou‘,“ uviedla vedúca prezentačného oddelenia Simona Jurčová. .

Hlavným sprievodcom hrou je animovaná postavička výr Viktor, ktorému hlas prepožičal herec, trnavský rodák Dano Heriban. Úlohou hráča je pomôcť Viktorovi ukradnutú kráľovskú korunu nájsť.

Prečítajte si tiež

TIP: Hru nájdete po kliknutí na TENTO odkaz.

Hru vyvinulo štúdiu IT Dream špeciálne pre múzeum v Trnave a je pilotnou v rámci nového projektu Mysterio.

Požičajú vám tablet

„Je umiestnená výlučne v priestoroch hlavnej budovy na Múzejnom námestí č. 3. Popri zábave sa účastníci hry dozvedia veľa zaujímavostí zo života v 17. storočí a zároveň ich hra zavedie na zaujímavé miesta v budove múzea, ako sú krypta, pivnica, oratórium či expozície o prírode, sakrálnych pamiatkach a zvonoch,“ informovala Jurčová. Na jednotlivých stanovištiach dostanú hráči úlohy a môžu sa im ukázať aj historické postavy a predmety, ktoré voľným okom nemajú šancu zazrieť.

Hru je možné hrať na novších modeloch smartfónov s operačným systémom Android alebo iOS. Využíva technológiu rozšírenej reality. „V prípade, ak telefóny systémy nepodporujú alebo ide o väčšie skupiny, múzeum môže zapožičať tablet,“ doplnila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Originálna hra v múzeu MYSTERIO - Kráľovská koruna Príďte sa do múzea zahrať novú hru Kráľovská koruna. Hra sa odohráva...

Posted by Západoslovenské múzeum v Trnave on Thursday, June 23, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM