Správy

UNIKÁTNE partnerstvo: UCM bude spolupracovať s múzeom v americkej Iowe

Študentom trnavskej UCM sa otvárajú jedinečné možnosti. Univerzita bude spolupracovať s múzeom slovenskej histórie v Iowe.

Ilustračný obrázok k článku UNIKÁTNE partnerstvo: UCM bude spolupracovať s múzeom v americkej Iowe
Zdroj: Pexels.com

Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave je prvou univerzitou na Slovensku, ktorá nadviazala spoluprácu s Národným múzeom českej a slovenskej histórie a kultúry v americkom štáte Iowa.

Jej študentom sa otvára možnosť spolupracovať pri výskumných a vzdelávacích aktivitách. Informovala o tom za UCM Kristína Kameníková.

Zmluvu o spolupráci podpísali zástupcovia univerzity, múzea a Trnavského samosprávneho kra­ja.

Otvárajú sa im nové možnosti

„Otvára široké príležitosti pre našich pedagógov a výskumníkov, ktorí sa zaoberajú históriou amerického kontinentu, slovensko- a česko-americkými vzťahmi, muzeológiou, lingvistikou, krajanskými médiami a problematikou Slovákov a Čechov v zahraničí,“ uviedla rektorka UCM Katarína Slobodová Nováková.

Študenti a doktorandi budú môcť využiť štipendijné a výskumné pobyty, ktoré múzeum ponúka. National Czech and Slovak Museum and Library je múzeom, knižnicou a súčasne vedecko-výskumnou inštitúciou.

Od roku 2019 je pridruženou spoločnosťou Smithsonian Institution, najväčšieho múzejného, vzdelávacieho a výskumného komplexu na svete.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM