Aktualizované Peter Bestvina Správy Samospráva

Univerzitný parčík roky špatí vyschnutá plocha. Mesto je bezmocné, FOTO

Nedáva to zmysel. Krásny udržiavaný trávnik na Univerzitnom námestí zrazu vysychá. Ako je to možné?

Ilustračný obrázok k článku Univerzitný parčík roky špatí vyschnutá plocha. Mesto je bezmocné, FOTO
4
Galéria

Neudržiavaná časť plochy nemá ani závlahu, ani položený trávnik, rozdiel oproti vedľajšiemu trávniku je očividný. Pritom na problém so zanedbanou plochou v najužšom centre Trnavy roky upozorňujú aj obyvatelia. Nelichotivý stav pritom trvá od rekonštrukcie univerzitného námestia pred ôsmimi rokmi.

Hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová pre Dnes24 uviedla, že časť pozemku s vyschnutou trávou nepatrí mestu, ale súkromnej spoločnosti TONYtrans, s.r.o. sídliacej na Dohnányho ulici. „Keďže pozemok nepatrí mestu, nemôžeme s tým nič urobiť,“ uviedla hovorkyňa.

Zaujímavé je, že v roku 2014 uviedol denník Trnava-live ako majiteľa pozemku spoločnosť L.M. Financ, ktorá patrila nezvestnému podnikateľovi Ladislavovi Matovičovi. Práve od neho pozemok odkúpil konateľ firmy TONYtrans Anton Svíba.

Stará sa oň niekto?

Na sťažnosti obyvateľov na stránke Odkaz pre starostu reagovala Zuzana Ďurišová zo spoločnosti Deltaspol, ktorá sa v roku 2014 starala o dotknuté plochy napriek tomu, že ich nevlastnilo mesto.

„Keď že mesto nechcelo, aby časť parku tvoril len štrk, tak bola navezená desať-centimetrová vrstva ornice. Pritom na pozemku mesta bola vybratá a navezená 80-centimetrová vrstva,“ povedala.

„Pod tenkou vrstvou zeminy je štrk, tehly a možno sú tam pivnice, kde bude treba urobiť archeologický prieskum. Nedá sa udržať zelený trávnik s takýmto podkladom, pretože voda ihneď odteká preč. Pritom sa kosí rovnako odborne ako susedný trávnik“, dodala Ďurišová.

„Snažíme zalievať plochu čo najčastejšie , napr. dnes ráno sme na plochu vyliali 22 kubíkov vody, inak sa polieva hadicou zo studne, ktorá je vybudovaná v parčíku. V jarnom období bol trávnik prerezaný a nahnojený tak ako celý parčík. Verte, že aj nás mrzí, že celý park nevyzerá rovnako dobre,“ dodala.

Pre nevhodný podklad však trávnik stále trpí a vysychá.

Ako ďalej?

Podľa všetkého to vyzerá na patovú situáciu. Potvrdzujú to aj slová predchádzajúceho hovorcu mesta Trnava Pavla Tomašoviča pre Trnava-live. “Súčasný stav je taký, že mesto prakticky nemá s kým rokovať o vysporiadaní pozemku, keďže pre neuzavretý súdny spor nie je jasné, kto je jeho vlastníkom. Druhú fázu Univerzitného parčíka preto zatiaľ nie je možné realizovať,” povedal ešte v roku 2014.

Máme rok 2020 a vyschnutá plocha stále špatí krásny Univerzitný parčík.

Od roku 2016 je podnet na stránke Odkaz pre starostu označený ako vyriešený. Stačí však jediný pohľad na súčasný stav trávnika a každému bude jasné, že takto by riešenie vyzerať nemalo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM