Rastislav Búgel Správy

Univerzitný vedecký park má technológie na svetovej úrovni: Otvoria ho o niekoľko dní v Trnave

Prvý slovenský Univerzitný vedecký park otvoria už o niekoľko dní v Trnave. Vyrástol na pôde Materiálovotechnologickej fakulty (MtF) Slovenskej technickej univerzity (STU).

Ilustračný obrázok k článku Univerzitný vedecký park má technológie na svetovej úrovni: Otvoria ho o niekoľko dní v Trnave
Zdroj: TASR

Zahŕňa nateraz dva objekty – Vedecké pracovisko materiálového výskumu a Vedecké pracovisko automatizácie a informatizácie výrobných procesov a systémov. Obe majú laboratóriá vybavené technológiami na svetovej úrovni.

Počítajú s ďalšími aktivitami

Prvú etapu začala MtF budovať v marci 2013, finančná hodnota stavby a technológií sa pohybuje vo výške 25,3 milióna eur. Druhú etapu za 8,7 milióna eur odštartovali v auguste 2014. Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie z operačného programu Výskum a vývoj. Na celý vedecký park je vyčlenený finančný objem viac ako 42 miliónov eur, kde štát participuje desiatimi a STU piatimi percentami. Po otvorení vedeckého parku sa počíta s ďalšími aktivitami.

Posun vo vývoji

V rámci prvej etapy škola vybudovala Slovenské iónové centrum SlovakION, kde sa budú venovať výskumu nových materiálov. Doteraz sa na škole orientovali napríklad na výskum komplexných kovových zliatin, ktoré sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči korózii, dobrou odrazivosťou svetla či vysokou absorpčnou schopnosťou vodíka. Posledná vlastnosť by znamenala zásadný posun vo vývoji vodíkových spaľovacích motorov v automobiloch. Nové laboratória posúvajú výskum v Trnave na špičkovú úroveň.

Otvoria ho začiatkom decembra

Pracovisko umožní meniť povrchové vlastnosti materiálov pôsobením ionového žiarenia či plazmy. Aj z týchto dôvodov je laboratórium umiestnené pod zemou, má upravenú hrúbku stien a prešlo viacerými testami bezpečnosti. Otvorenie Univerzitného vedeckého centra sa uskutoční v piatok 4. decembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM