Dominika Handzušová Rôzne

Univerzitný vedecký park porastie: Podpísaná ďalšia etapa výstavby

Univerzitný vedecký park "Campus MTF STU" - Cambo sa stane prvým univerzitným vedeckým parkom na Slovensku. Projekt výstavby začal v máji 2013 prvou etapou. V týchto dňoch bola podpísaná zmluva s dodávateľom na výstavbu ďalšej časti komplexu.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitný vedecký park porastie: Podpísaná ďalšia etapa výstavby
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci projektu parku v Trnave MTF STU vybuduje dva nové objekty situované v areáli na Bottovej ulici. Vybaví ich najmodernejšími technológiami na svetovej úrovni. Termín realizácie aktivít je naplánovaný do 30. júna 2015.

Úspech pre celé Slovensko

Zamestnávať by mal špičkových odborníkov v oblasti materiálového inžinierstva a podporí transfer technológií a poznatkov do praxe v podobe transferu know-how, start – up či spin-off. Prispeje nielen ku skvalitneniu vzdelávania mladých ľudí na univerzite, ale zároveň aj k zvýšeniu konkurencieschop­nosti Slovenskej republiky.

„Je to výnimočný úspech nielen pre fakultu, celú STU, ale aj pre Slovensko. Spravili sme zásadný krok pre zvyšovanie účasti vedy a techniky na rozvoji krajiny, ktorý sa prejaví zvýšením príspevku Slovenska k celkovému rastu konkurencieschop­nosti EÚ,“ zhodnotil podpísanie projektu dekan MTF STU Oliver Moravčík.

Začne aj druhá etapa

Prvá etapa výstavby už naberá reálne kontúry. Počas teplej zimy dokonca stavebné práce pokračovali rýchlejšie ako bolo pôvodne plánované. Začať by sa malo s výstavbou ďalšej časti komplexu. „Vedecké pracovisko bude orientované na progresívne trendy a technológie "fabriky budúcnosti“. MTF STU bude môcť poskytovať integrované riešenia v oblasti základného a aplikovaného výskumu so zameraním na sofistikované riešenia pre priame praktické nasadenie," dodal Moravčík.

Vedecké pracovisko materiálového výskumu s laboratóriami:

  • laboratórium technológií iónového lúča,
  • laboratórium plazmatickej modifikácie a depozície,
  • laboratórium analytických metód,
  • laboratórium počítačového modelovania.

Vedecké pracovisko automatizácie a informatizácie výrobných procesov a systémov s laboratóriami:

  • laboratórium riadiacich systémov,
  • laboratórium ICIM,
  • laboratórium integrácie informačných a riadiacich systémov.

Vizualizácie projektu a postup výstavby prvej časti si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Univerzitný vedecký park MTF STU
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM