Dominika Handzušová Rôzne

Užite si pravú atmosféru aukcie: Na pošte pri stanici sa budú dražiť aj takéto kuriozity

Na Pošte Trnava 2 pri železničnej stanici sa opäť zídu nielen záujemcovia o kúpu predmetov za zlomok ich hodnoty, ale aj milovníci dražobnej atmosféry a licitovania. Sústredené tu budú zásielky z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Užite si pravú atmosféru aukcie: Na pošte pri stanici sa budú dražiť aj takéto kuriozity
Zdroj: TASR

Poštová ohlasovňa a úložňa usporiada dražbu nedoručiteľných zásielok v sobotu 28. februára. Prístup do miestnosti bude od 13:00 hod.

139 položiek na predaj

Dražby vecí z balíkov a aj doporučených listov robí úložňa už niekoľko desaťročí za neutíchajúceho záujmu kupujúcich. Aukcia sa spravidla koná raz do roka a sú na nej sústredené všetky nedoručiteľné zásielky z celého Slovenska, nakoľko je Poštová ohlasovňa a úložňa jediným takýmto pracoviskom Slovenskej pošty.

Predchádzajúca dražba sa konala v auguste 2014. Tí, ktorí prídu do Trnavy koncom februára, sa budú musieť zapísať do zoznamu účastníkov dražby a zaplatiť poplatok jedno euro. Pre dražbu je podľa registra uverejneného na webe Slovenskej pošty spolu 139 položiek na predaj. Ich cena sa pohybuje od dvoch do maximálnych 24 eur. Prevládajú pomôcky do kuchyne, ako panvice, hrnce, variče, zmrzlinovač, v ponuke budú aj pokrývky, botasky, tepláky i kozmetika. Nájdete tu niekoľko sád ovčieho rúna, parný či minivysávač, tlakový hrniec, ale aj plyšového medvedíka či biolampu.

Výťažok pre odosielateľa

Zásielky sa do Trnavy dostanú preto, že na nich nebola správne uvedená adresa – chýbala ulica, prípadne mesto, alebo to boli iné dôvody, napríklad adresát si nevyzdvihol zásielku na pošte v odbernej lehote či na adrese už nebýva. Úložňa má právo otvoriť bezadresné zásielky, aby zistila adresátov a pokúsila sa ich doručiť.

Častým obsahom bývajú knihy, CD, DVD, obuv a obnosené šatstvo, ale aj osobné doklady, od pasov cez občianske preukazy až po preukazy poistenca zdravotnej poisťovne.

Všetky obyčajné listové zásielky sa uschovávajú tri mesiace a následne sa skartujú. Doporučené zásielky a balíky zostávajú v úložni jeden rok, potom putujú do dražby.

Výťažok z predaja, znížený o sadzby uloženia a verejnej dražby, patrí odosielateľovi. Ak mu ho nemožno z akýchkoľvek dôvodov vydať (napríklad z dôvodu, že je neznámy alebo výťažok odmieta prevziať), pošta ho uloží na dva roky, potom sa stáva príjmom spoločnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM