Aktualizované Krimi

V Budmericiach horela skládka nebezpečného odpadu: Požiar hasili 5 hodín, FOTO a VIDEO

Hasiči vo štvrtok zasahovali pri požiari skládky v Budmericiach. Na miesto boli vyslaní aj pracovníci chemického laboratória.

Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Aktualizácia 17.00: Hasičom sa požiar skládky nebezpečného odpadu v Budmericiach podarilo zlikvidovať. Na mieste zostávajú dobrovoľní hasiči z okolitých obcí, ktorí budú vykonávať monitoring požiaroviska, aby nedošlo k opätovnému rozhoreniu požiaru.

Aktualizácia 13:40: Hasičom sa požiar skládky nebezpečného odpadu v Budmericiach podarilo lokalizovať. Pokračujú v likvidačných prácach. Správca objektu zabezpečil na mieste ťažkú techniku, pomocou ktorej je odpad rozhrabávaný, aby sa hasiči dostali aj ku skrytým ohniskám. Informovali o tom hasiči na sociálnej sieti.

Na mieste udalosti zasahujú tri desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov. V okolitých obciach sa vykonávaju merania kvality ovzdušia. Všetky doposiaľ vykonané merania boli s negatívnym výsledkom a neboli namerané žiadne zvýšené hodnoty.

Merajú kvalitu ovzdušia

„Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiar vypukol na skládke nebezpečného odpadu. Na mieste udalosti zasahujú profesionáli z Pezinka, Senca, z Dúbravky a Radlinského a členovia DHZ obcí Budmerice, Blatné, Častá, Pezinok a ZHÚ Istrochem,“ uvádza Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Na mieste už odborníci merali aj kvalitu ovzdušia. „Pracovníci Kontrolného chemického laboratória v Nitre uskutočnili prvé merania kvality ovzdušia, pri ktorom nenamerali žiadne zvýšené hodnoty škodlivé pre občanov,“ ubezpečili hasiči.

Zatvorte si okná

Mesto Modra, ktoré sa od Budmeríc nachádza takmer desať kilometrov, vyzvalo na sociálnej sieti svojich obyvateľov, aby si vo svojich domoch a bytoch pozatvárali okná a ak je to možné zdržiavali sa dočasne v interiéri.

„Sme v kontakte so zložkami krízového riadenia z Okresného úradu v Pezinku, o vývoji situácie budeme verejnosť priebežne informovať,“ uviedla samospráva.

Aktuálne témy

Aj ďalšie obce v okolí Budmeríc ako Dubová, Vištuk či Ružindol upozorňujú svojich obyvateľov na požiar skládky a vyzývajú ich k opatrnosti. „Prosíme občanov, aby sa nezdržiavali vonku a zbytočne nevetrali,“ vyzvali samosprávy.

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Bratislave informovalo, že horí skládka spoločnosti Istrochem Reality o rozlohe zhruba 100 krát 100 metrov.

Požiar bol nahlásený pred 10.00 h. „Hasiči sa momentálne snažia požiar lokalizovať, aby sa ďalej nešíril. Z miesta zásahu nie sú v súčasnosti nahlásené žiadne zranené ani usmrtené osoby,“ uviedli hasiči.

Zábery z miesta požiaru nájdete v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Požiar skládky v Budmericiach
13
Galéria
Zdroj: HaZZ
Posted by Hasičský a záchranný zbor on Thursday, June 3, 2021
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM