Lucia Lauková Správy

V Cíferi sa stretli poľnohospodári: Obávajú sa KALAMITY! Toto zviera im ničí úrodu

Rozľahlé polia, bez remízok a lesíkov, sú ideálnym domovom pre hraboša poľného. Dokáže sa rýchlo rozmnožiť a zničiť úrodu za milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku V Cíferi sa stretli poľnohospodári: Obávajú sa KALAMITY! Toto zviera im ničí úrodu
Zdroj: YouTube.com/sppkbratislava

Hraboš poľný podľa poľnohospodárov zničil v posledných rokoch úrodu za desiatky miliónov eur. „Populácia hraboša sa zvyšuje v určitých cykloch a odborníci predpokladajú, že budúci rok môže jeho výskyt predstavovať pre naše poľnohospodárstvo doslova kalamitu,“ uvádza Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Najväčšie škody vplyvom hraboša hlásia aktuálne najmä v regiónoch Bratislavy, Trnavy, Galanty, Komárna a Nitry.

„Škody sú priebežné k 10. októbru 2023 za viac ako 10 mil. eur na výmere približne 45-tisíc ha. Najvýraznejšie sú na oziminách – pšenici, repke a jačmeni, no aj na cukrovej repe a kukurici,“ uviedli poľnohospodári na stretnutí v Cíferi.

Prečítajte si tiež

Obávajú sa kalamity

Poľnohospodári sa obávajú, že sa budúci rok kalamita z rokov 2014 a 2019 môže zopakovať. „Vyzývame všetkých poľnohospodárov, aby sa na budúcu sezónu dôkladne pripravili a nepodcenili hraboša poľného, ktorý dokáže napáchať extrémne škody,“ uvádzajú pestovatelia.

Situáciu monitorujú aj odborníci z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Na základe aktuálneho monitoringu môžeme konštatovať, že početnosť hraboša poľného je v súčasnosti veľmi vysoká. Kulmináciu početnosti druhu očakávame vo vegetačnom období roku 2024. V priebehu nami realizovaného monitoringu (2014–2023) sme zaznamenali 3 populačné kulminácie (premnoženia) hraboša poľného, ktoré sa opakujú približne v 5-ročných intervaloch,“ povedal profesor Ivan Baláž z UKF v Nitre.

Pomoc v prírode?

Poľnohospodárom by mohla pomôcť v boji proti hrabošom silná zima, ale aj predátori, ktorých má tento druh veľmi veľa. Často však na veľkoblokových poliach chýbajú vhodné podmienky, ako remízky a stromoradia, ktoré zohrávajú veľkú úlohu pre predátorov.

„Z nášho pohľadu je dôležité podporiť tú biologickú ochranu, jednak inštaláciou téčiek, kde vtáky môžu sliediť na korisť, potom inštalácia hniezdnych polobúdok je veľmi efektívna. Práve podpora druhov ako myšiarka ušatá a sokol myšiar je veľmi dôležitá, pretože toto sú špecialisti na lov hraboša a súčasne nie sú konfliktné z hľadiska poľovníctva,“ priblížil Ivan Baláž z Katedry ekológie a environmentalistiky FPV UKF.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM