Rôzne

V Malom Ríme ju uvidíme skôr ako víťazi: Zvečnite sa na fotke so soškou OTO

Na Valentína sa budú môcť záujemcovia v Trnave odfotografovať so soškou OTO. Na tento účel bude k dispozícii fotograf.

Ilustračný obrázok k článku V Malom Ríme ju uvidíme skôr ako víťazi: Zvečnite sa na fotke so soškou OTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Možnosť odfotografovať sa na Valentína so soškami OTO 2019 skôr, ako ich dostanú do rúk víťazi v jednotlivých kategóriách súťaže Osobnosť televíznej obrazovky, bude možné v Trnave.

V priestoroch Technologického múzea Materiálovotechno­logickej fakulty (MtF) Slovenskej technickej univerzity na Bottovej ulici budú vystavené a k dispozícii záujemcom. Dôvodom je, že sošky tradične vznikajú v dielni Eugena Belicu z katedry zlievarenstva Ústavu výrobných technológií MtF.

„Vo štvrtok 14. februára od 13. do 14. hodiny budeme mať na tento účel k dispozícii fotografa, ktorý snímky zašle každému záujemcovi na jeho mailovú adresu,“ informovala Daša Zifčáková z MtF.

Inak budú sošky OTO vystavené od 14. do 25. februára. Múzeum bude otvorené od 8. do 18. hodiny.

Výrobená je vlastnou technológiou

Belica používa na výrobu sošiek vlastnú technológiu strateného vosku. „Jej vtip spočíva v tom, že voskový model sošky sa vplyvom vysokej teploty z formy na odlievanie vytaví a uvoľní miesto tekutému kovu,“ opísal postup pred časom v skratke pre TASR.

Po stuhnutí kovu sa odliata soška z formy opatrne vytlčie, po vybratí sa hrubý odliatok čistí a potom dokonale, niekoľkými opakovaniami obrúsi, až sa dosiahne vysoký zrkadlový lesk.

„Po vyleštení má soška vzhľad 18-karátového zlata, napriek tomu, že tam žiadne nie je,“ povedal Belica. Na výrobu jednej sošky potrebuje približne tri kilogramy materiálu.

V dielni Eugena Belicu každoročne vznikajú odliatky diela sochárky Lindy Vikovej znázorňujúce tri grácie súčasnej doby. Na snímke Eugen Belica, ktorý vyrába sošky pre anketu OTO. Pozrieť si výrobný postup sošiek môžete v priloženej fotogalérii.

OBRAZOM: Sošky OTO pochádzajú z obce Suchá nad Parnou
8
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM