Erik Bojničan Rôzne

V OBRAZOCH: Leopoldov zažil veľkolepú slávnosť pomenovania brán a bášt

Leopoldovská pevnosť aj celé mesto zažilo veľkolepú slávnosť. Súčasťou pomenovania brán a bášt bol historický sprievod, aký sa len tak nevidí.

Ilustračný obrázok k článku V OBRAZOCH: Leopoldov zažil veľkolepú slávnosť pomenovania brán a bášt
Zdroj: TASR

Obyvatelia Leopoldova, ako aj návštevníci zo širokého okolia, mali možnosť vidieť vskutku veľkolepú slávnosť požehnania a pomenovania brán a bastiónov leopoldovskej pevnosti. Hudba Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, historická skupina Hector, jazdecký oddiel Oklahoma a množstvo dobrovoľných hercov dokázali vytvoriť podujatie, vďaka ktorému sa mesto doslova vrátilo v čase.

Živá cesta v čase

Historický sprievod od Kostola sv. Ignáca a mosta na Trolaskoch k západnej bráne pevnosti, v ktorom boli prítomní okrem iných cisár Leopold I., pápež Alexander VII., a maršál Louis Raduit de Souches, ktorý dozeral na výstavbu a cisárov vojenský sprievod bol pastvou pre oči.

Prečítajte si: Údajné zjavenia aj lákavá voda: Navštívili ste už neďaleké pútnické miesto?

Rovnako pútavé bolo aj samotné pomenovanie brán a bastiónov pevnosti, ktorá má za sebou dlhú históriu. S jej výstavbou sa začalo ešte v roku 1655 za použitia najmodernejších technológii. Neskôr, za vlády Márie Terézie pevnosť slúžila ako veľká zásobáreň a sklad pre vojsko. Po tom, čo stratila svoj vojenský význam v roku 1855, cisár František Jozef I. vydal dekrét, aby sa leopoldovská pevnosť zmenila na väznicu. Túto funkciu plní do dnešných dní.

Zdroj: TASR

Stratené a znovu nájdené

Slávnostnému pomenovaniu, ako informoval zástupca primátorky mesta Leopoldov Juraj Hladký, predchádzal nález maďarského historika Györgyho Domokosa. Dokumenty, ktoré objavil, hovoria o tom, aké názvy mali dostať po dostavbe v roku 1669 brány vojenskej pevnosti a jej jednotlivé bastióny-vysunuté časti opevnenia. Domokos podľa hladkého zistil, že poľný maršal Louis Raduit de Souches, ktorý dozeral na výstavbu novej pevnosti, zaslal v auguste 1665 panovníkovi na odobrenie pôdorys s popisom.

Ten podľa Hladkého obsahoval aj návrhy na pomenovanie jednotlivých bášt a brán, pretože to bolo zvykom pri každej takejto stavbe. Maršal navrhol pre brány názvy Porta Alessandrina a Porta Gonzaga a návrh, aby sa šestica bastiónov nazvala Chigi, Ungeria, Boemia, Moravia, Silesia a Austria.

„Okrem prvého sú všetky jednoducho identifikovateľné a mali byť podľa historických latinských alebo talianskych názvov častí monarchie, „susediacich“ s Leopoldovom. Domokos vysvetlil motiváciu názvu bastiónu Chigi. Od Alexandra VII. sa totiž očakávalo, že finančne podporí výstavbu leopoldovskej pevnosti. A pápež, občianskym menom Fabio Chigi, pochádzal zo slávneho talianskeho bankárskeho rodu Chigiovcov,“ dodal Hladký.

Fotogaléria: Leopoldov zažil veľkolepú slávnosť pomenovania brán a bášť
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM