Kultúra

V Rakúsku spoznávajú diela z nášho kraja: Mladí umelci sa predstavili v galérii

V galérii Ausstellungsbrücke v rakúskom St. Pölten sa návštevníci zoznamujú aj s umelcami Trnavského kraja. Ich diela sa zaoberajú niekoľkými témami.

Ilustračný obrázok k článku V Rakúsku spoznávajú diela z nášho kraja: Mladí umelci sa predstavili v galérii
Zdroj: TASR

Spoločnou výstavou umelcov Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja je Young Slovak Contemporary Art, ktorú možno vidieť od stredy v rakúskom St. Pöltene.

Návštevníkom sa do 7. októbra predstavujú svojimi dielami Michal Černušák, Ján Hrčka, Rudolf Janák, Martin Kochan, Andrea Kopecká, Rita Koszorús, Gábor Szücs a Dominika Žáková.

V rámci partnerstva medzi Spolkovou krajinou Dolné Rakúsko, Trnavským a Bratislavským samosprávnym krajom, ktoré vychádza zo spoločného memoranda (signatárom je i hlavné mesto SR Bratislava), pôsobí už niekoľko rokov odborná pracovná skupina zameraná na hľadanie prienikov v oblasti kultúry, historického a prírodného dedičstva.

„Jedným z jej výstupov je výstava súčasného mladého slovenského vizuálneho umenia v galérii Ausstellungsbrücke. Trnavský kraj predstavuje výber prác výtvarníkov pochádzajúcich z tohto regiónu. Kurátorom je Roman Popelár z Galérie Jána Koniarka v Trnave,“ informovala PR galérie Zuzana Dohnalová.

Bratislavský kraj oslovil umelcov – absolventov Strednej školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave v kurátorskej koncepcii Terezy Langerovej.

Kurátori nezávisle od seba, ako uviedla Dohnalová, vybrali maliarske diela etablujúcich sa výtvarníkov. Šiesti z nich sú absolventmi ateliéru maľby Ivana Csudaia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

„Každý z nich si našiel vlastný maliarsky výraz i témy, ktorými sa zaoberá. Väčšinou ide o témy spoločenské, sociálne, ale aj o intímne – výsostne osobné. Ako celok sú osobitou a hĺbavou vzorkou najmladšej generácie umelcov,“ dodala Dohnalová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM