Dominika Handzušová Rôzne

V Smoleniciach bude oslava: Patent Baničovho vynálezu padáka má už sto rokov

Smolenický rodák, vynálezca padáka Štefan Banič, získal americký patent v auguste roka 1914. V areáli starej školy v smolenickej časti Neštich si túto významnú historickú udalosť pripomenú.

Ilustračný obrázok k článku V Smoleniciach bude oslava: Patent Baničovho vynálezu padáka má už sto rokov
Foto: Katarína Oravská

Štefana Baniča v Smoleniciach pripomína malý pamätník a pamätná tabuľa na jeho rodnom dome. Občania sú na svojho rodáka náležite hrdí. Veď i vďaka nemu bola objavená jaskyňa Driny. Obec v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a Oblastným Klubom vojenských výsadkárov SR Bratislava zorganizovala oslavy 100. výročia udelenia amerického patentu na padák.

Nebudú chýbať parašutisti

V sobotu 16. augusta začnú oslavy ráno o deviatej slávnostným otvorením slovenskou hymnou a príhovormi zástupcov jednotlivých organizátorov. Nasledovať bude ocenenie jednotlivcov pamätnou medailou. O desiatej sa otvorí Medzinárodný seminár pod názvom „Štefan Banič – História, vývoj a použitie padáka“.

V poobedňajších hodinách je na pláne tlačová beseda a od 14:30 hod. pietny akt pri Baničovom hrobe. Následne už budú oslavy o čosi neformálnejšie. Od 15:30 hod. predvedú veteráni zoskok parašutistov. Od 16:00 je v pláne kultúrny a spoločenský program s rozhovormi a besedami.

Pošta pripravila príležitostnú pečiatku

Počas celého dňa bude prebiehať výstava padákov, premietanie záberov zoskokov, a výstava zberateľských predmetov s výsadkovou technikou. Návštevníci budú mať možnosť zakúpiť si suveníry a k dispozícii bude aj príležitostná poštová pečiatka.

Foto: ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM