Aktualizované Dominika Handzušová Kultúra

V Synagóge otvoria výstavu Obludárium: Príďte sa pokochať fantastickými obludami

Na spoločnej výstave Obludárium sa predstavia traja autori. Maliar, grafik a ilustrátor Peter Kľúčik a jeho syn maliar a ilustrátor Jakub Kľúčik spolu so sochárom a keramikom Vladimírom Oravcom.

Ilustračný obrázok k článku V Synagóge otvoria výstavu Obludárium: Príďte sa pokochať fantastickými obludami
Foto: Dominika Handzušová

Prezentácia Galérie Jána Koniarka v Synagóge-Centre súčasného umenia potrvá od 5. augusta do 7. septembra. Otvorí ju vernisáž o 18:00.

Bezhraničná fantázia

„Napriek rozdielnym prevedeniam sú vzájomne kompatibilní,“ konštatoval kurátor výstavy Bohuslav Bachratý. Obludárium je podľa neho dôkazom, že ľudská fantázia je nekonečná a bezhraničná. Peter Kľúčik prináša do Trnavy grafické listy a exlibrisy, Vladimír Oravec keramické sochy a keramické reliéfy a Jakub Kľúčik olejové obrazy a grafické listy.

„Obludárium ako kniha zbiera, triedi a zosobňuje domnienky o bytostiach, ktoré sú často symbolom kolobehu života, morálky, svetonázoru a postoja k nadpozemským dejom. Každá bytosť má pritom svoje nezastupiteľné miesto v starovekom vesmíre. Obludáriá boli obľúbené v Anglicku a Francúzsku v 12. storočí,“ informoval Bachratý.

Bájne zvery, karikatúry, figúrky

Peter Kľúčik maľuje často obrazy vybájených zvierat, jeho obrazy charakterizuje barokovosť scenérií, absurdnosť stretnutí, práca s metaforou, groteska, irónia či sebairónia. Diela Vladimíra Oravca pôsobia ako karikatúry čudesných ľudských či zvieracích bytostí – kreatúr, ktoré sú však často zrkadlom našich hlboko ukrytých povahových vlastností.

Spôsob jeho práce pripomínajúci lepené lastovičie hniezda zložené z drobných kúsočkov do celku, umocňuje dokonalé remeselné prevedenie. Jakub Kľúčik maľuje zväčša oleje, naplnené symbolizmom a symbolikou dejín i súčasnosti. Priestorové absurdity striedajú figúrky a figúry z iného sveta. Obrazy sú výpovedné a čarovné vo svojej podstate. Otvárajú príbehy a deje vychádzajúce z temnoty na svetlo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM