Samospráva

V Trnave pribudnú ďalšie stromy: Počas jesene ich vysadia 400!

Na minuloročnú bohatú výsadbu stromov v Trnave nadväzuje radnica aj tento rok na jeseň. Počas nej vysadia v meste dokopy 400 stromov.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave pribudnú ďalšie stromy: Počas jesene ich vysadia 400!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

K viac ako tisícke stromov, ktoré vlani vysadili postupne vo viacerých štvrtiach, sa pridáva tohtoročných štyristo. Sú určené najmä pre severnú časť mesta. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča, zaujímavou je najmä výsadba v športovom areáli Slávia.

Zázemie tieňa

„Chceme dosiahnuť, aby športoviská i detské ihrisko mali najmä v lete zázemie tieňa a stromy pre ne zároveň plnili úlohu vetrolamov,“ uviedol. Bežecký ovál postupne zatienia rozložité brestovce južné, tiež vtáčie čerešne, okrasné slivky a ďalšie druhy. Pre Špačinskú ulicu bolo určených zhruba päťdesiat stromov, ďalšie pre Poštovú ulicu, Spojnú, Rovnú a Saleziánsku.

Nová výsadba má prispieť k zlepšeniu životného prostredia aj na Kalinčiakovej, Coburgovej a Hospodárskej a aj pri automobilke PSA Groupe. „Ďalšou vybranou lokalitou bola miestna časť Modranka, avšak uloženie inžinierskych sietí skresalo plánovaný počet drevín,“ dodal Tomašovič. Dodal, že viaceré stromy pribudnú na základe podnetov od občanov.

Výsadba jarných cibuľovín

Najväčšia výsadba stromov sa uskutočnila v roku 2015, do takmer všetkých častí mesta pribudlo okolo 1200 stromov. Na budúcu jar zase mesto pripravuje zložením a množstvom dosiaľ najväčšiu výsadbu jarných cibuľovín, približne 196 000 rozmanitých kvetov začne zdobiť už od skorej jari nielen záhony, ale aj trávnaté plochy. Pestrými farbami bude „hrať“ Študentská ulica, parčíky za daňovým úradom a na Clementisovej, trvalky pribudnú aj do sadu Antona Bernoláka, na Univerzitné námestie, Trojičné námestie a na Hviezdoslavovu u­licu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM