Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave sa podarili ďalšie objavy: V meste odkryli stredovekú cestu!

Ďalšie pozoruhodné nálezy v Trnave. V meste sa podarilo odkryť stredovekú cestu a to aj so stratenými konskými podkovami. To však ešte nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku V Trnave sa podarili ďalšie objavy: V meste odkryli stredovekú cestu!
Zdroj: Erik Hrnčiarik

Mesto Trnava si dalo za cieľ doskúmať základy pôvodnej Dolnej brány trnavského mestského opevnenia. Podľa slov radnice archeologický výskum, ktorý sa uskutočňuje na Námestí SNP oproti budove okresného súdu, priniesol mimoriadne zaujímavé výsledky, ktoré predstihli očakávania odborníkov.

Stredoveká cesta s podkovami

„Mesto Trnava v snahe zviditeľniť vstupnú Dolnú Bránu v spolupráci s Trnavskou univerzitou realizuje archeologický prieskum, ktorý odkryl nielen pôvodné múry brány, ale aj predbránia či barbakan, ktoré slúžili pre ochranu pri vstupe do mesta. Odkrytá bola aj pôvodná stredoveká cesta, kde konkrétne nálezy upresní archeológ, “ povedal pre Trnava 24 hovorca mesta Pavol Tomašovič.

Zachovaná kamenná cesta s vyjazdenými koľajami od vozových kolies bola objavená aj so stratenými konskými podkovami. Tento objav sa nachádzal len necelý meter pod povrchom súčasnej komunikácie. Ako ďalej radnica dodala, pohľad, ktorý sa naskytne Trnavčanom tretieho tisícročia, ich pri troške predstavivosti môže vrátiť do stredoveku, keď po dnešnej Hlavnej ulici hrkotali vozy s konským záprahom a tovarom na sobotné trhy.

Zdroj: Erik Hrnčiarik

Prehliadka

Mesto pripravilo pre záujemcov náleziska verejnú prehliadku, ktorá sa uskutoční už 8. novembra počas dňa „otvorených dverí“ v rámci archeologického výskumu na Námestí SNP oproti budove okresného súdu.

Ľudí prevedie Erik Hrnčiarik z Katedry klasickej archeológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity. Záujemcovia sa budú môcť zúčastniť prehliadky každú hodinu, od 10.00 do 15.30 hod. Vstup je voľný.

Ďalšie ambície mesta

Mesto má s náleziskom zaujímavé plány. „Ambíciou mesta je zviditeľniť nálezy nad úrovňou terénu, tak aby návštevníci centra priamo doň vstupovali miestom pôvodnej brány. Samotná realizácia projektu bude dokončená aj po konzultácii s Krajským pamiatkovým úradom,“ povedal nám na záver Pavol Tomašovič.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: Erik Hrnčiarik

OBRAZOM z Trnavy: V meste objavili ďalšie pozoruhodné nálezy!
2
Galéria
Zdroj: Erik Hrnčiarik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM