Správy

V Trnave sa rozložil dobový vojenský tábor: Pripomína boje SNP

Ľudia sa môžu bližšie zoznámiť s podmienkami života príslušníkov, pozrieť si vojenský výcvik a ďalšie činnosti patriace k chodu jednotky.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave sa rozložil dobový vojenský tábor: Pripomína boje SNP
8
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Vojenský poľný tábor z obdobia druhej svetovej vojny si je možné pozrieť v Trnave do soboty (26. 8.) popoludnia v záhrade Západoslovenského múzea. Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka tam rozložil svoje dočasné stanovište ako pripomienku bojov Slovenského národného povstania (SNP). Informoval o tom predseda KVH Martin Ostrovský.

Tábor slovenských vojakov otvorili v piatok po uskutočnení pietneho aktu pri Pamätníku SNP na Univerzitnom námestí pri príležitosti 79. výročia vypuknutia národnooslobod­zovacích bojov a odchodu Trnavskej posádky do SNP.

Prečítajte si tiež

Vojenský tábor

„Na našej živej výstave si záujemcovia môžu pozrieť život vojakov vo vojnovom čase a všetko, čo k tomu patrí,“ povedal Ostrovský pre TASR.

Klub postavil stan veliteľstva, ošetrovne, pošty, skladu i stany vojakov a vystavuje aj techniku. Ľudia sa môžu bližšie zoznámiť s podmienkami života príslušníkov, pozrieť si vojenský výcvik a ďalšie činnosti patriace k chodu jednotky. Členovia KVH sú pripravení odpovedať na otázky návštevníkov. Vstup je bezplatný, podujatie podporil Trnavský samosprávny kraj (TTSK).

Trnavská posádka

Trnavská posádka so silou viac ako 3-tisíc mužov odišla ako jediná zo západu do bojov SNP k Banskej Bystrici a zapojila do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica.

K jej odkazu sa hlási KVH – zoskupenie nadšencov vojnovej histórie, ktoré pôsobí od roku 2016. Ostrovský doplnil, že ich klub ako jediný má na Slovensku v ponuke svojej činnosti aj reminiscenciu na Slovenský Červený kríž a jeho pôsobenie, a preto v jeho radoch pôsobia aj zanietené členky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

FOTO: Výročie vypuknutia SNP pripomína dobový vojenský tábor v záhradách múzea
8
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM