Monika Hanigovská Správy Samospráva

V Trnave schválili názov novej ulice: Bude sa volať po významnom umelcovi

Mestskí poslanci v Trnave odklepli názov novej ulice. Tá dostane pomenovanie po známom umelcovi, ktorý nám robil po svete dobré meno.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave schválili názov novej ulice: Bude sa volať po významnom umelcovi
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok sa v Trnave konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Na rokovaní poslanci odklepli názov novej ulice v Trnave. Tá sa bude volať Richarda Vandru. Pôjde konkrétne o komunikáciu v novovznikajúcej obytnej zóne Kamenný mlyn, kde sa už začali vydávať stavebné povolenia.

Prečítajte si:Trnavčania, rozumiete týmto hláškam? 25 slangových výrazov mladých v našom meste

Študoval u slávneho pedagóga

Richard Vandra bol známy violončelista. Pochádzal z východného Slovenska, narodil sa pri Krompachoch. Ako trojmesačný sa však s rodičmi presťahoval do Trnavy, ktorá sa stala ich novým domovom.

Bol aj pedagógom, ktorý získal titul profesor od Ministerstva školstva Španielskeho kráľovstva v Madride. Pôsobil na španielskych pracoviskách ale aj na bratislavskej VŠMU.

Ešte ako študent načas zakotvil v Paríži, kde študoval u slávneho pedagóga André-Nicolasa Navarru. Hral aj vo francúzskom Ensemble Instrumental Andrée Colson v Langeais (1971 – 1976), a bol aj violončelistom Tria Istropolitanum (1976 – 1985). V sezóne 1984–1985 pôsobil v Štátnom komornom orchestri v Žiline ako pozvaný koncertný majster skupiny violončiel. V období rokov 1981 – 1986 bol aj členom Symfonického orchestra Bilbao v Španielsku (sólista a koncertný majster skupiny violončiel.)

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Robil nám dobré meno po svete

Richard Vandra bol scestovaný človek, ktorý robil Trnave dobré meno. „Z desiatok krajín, v ktorých účinkoval, spomeňme Belgicko, Bulharsko, Francúzsko, Holandsko, ale aj Kuvajt, Argentínu, Bolíviu, Brazíliu, Haiti, USA a Venezuelu. Významný počet dirigentov a inštrumentalistov, s ktorými počas svojej intenzívnej kariéry spolupracoval, by vydal na dlhý zoznam,“ povedal na zasadnutí druhý zástupca primátora, Matej Lančarič.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM