Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave tancujú podľa hitov z Južnej Kórey: Zoznámte sa s tanečnou skupinou PHNX

Sedmička dievčat tancuje a vystupuje v originálnych kostýmoch podľa vzoru obľúbených ázijských hitov, ktoré valcujú najmä tamojšiu domácu scénu. Výstup PHNX v Trnave naklikalo tisíce divákov, VIDEO.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave tancujú podľa hitov z Južnej Kórey: Zoznámte sa s tanečnou skupinou PHNX
5
Galéria
Zdroj: Tanečná skupina PHNX (Phoenix)

Sú tanečne neopozerané, šijú si originálne kostýmy, tancujú na chytľavú pop hudbu pričom imitujú známe ázijské skupiny, vyhrali slovenskú klasifikáciu v rámci festivalu Animeshow 2018 v Bratislave a chceli by sa dostať na festival v kórejskom Changwone.

O kom je reč? Predstavujeme vám sedmičku zaujímavých dievčat pôvodom z Trnavy, Košíc, Zvolena, Zlatých Moraviec, Trenčína, Nového Mesta nad Váhom, ktorá sa stretáva a nacvičuje v Malom Ríme, kde trénuje pod krídlami bájneho vtáka fénixa ako tanečná skupina PHNX (Phoenix).

Tanečná formácia PHNX, ktorá už tancovala od sukien a opätkov, cez saká až po tepláky, má do detailov naštudovanú originálnu choreografiu populárnych speváckych ázijských skupín. Tancujú na tzv. kpop cover dance.

Nedávny počin tanečnej skupiny PHNX v Trnave videlo aktuálne na YouTube 32 950 divákov. Mnohí Kórejčania žijúci sa Slovensku bývajú po ich live výstupe prekvapení a radosť z ich výkonu vôbec neskrývajú.

Viac nám prezradila jedna z jej členiek PHNX, Simona Popovičová, ktorá nám na chvíľku otvorila dvere do tejto azda ešte neznámej a neopozeranej populárnej hudobnej scény.

VIDEO: Tanečná formácia PHNX  to rozbalila takto na pešej zóne v Trnave
1
Galéria

Takú odozvu nečakali a Trnavou neskončili

„Takúto veľkú odozvu a toľko pozretí sme nečakali, mysleli sme si, že taká malá skupinka zo Slovenska nemá šancu uspieť s toľkými vzhliadnutiami pred medzinárodným publikom,“ vyznala sa nám tanečníčka Simona k videu, ktoré sa nakrúcalo práve v Trnave.

Keďže v Trnave tanečníčky poctivo trénujú, prišlo im prirodzené nahrať video na známej pôde. Kpop fanúšikovia sa však môžu tešiť aj na ďalšie videá, ktoré chce tanečná skupina natáčať v rôznych slovenských mestách.

„Trnava je pre nás taká výhodná križovatka, takže tu mávame tréningy. Takéto videá chceme točiť v rôznych slovenských mestách. Trnavská pešia zóna je teraz veľmi pekne upravená a keďže v Trnave trénujeme, prišlo nám ako dobrý nápad nahrať jedno z videí práve tu,“ prezradila nám ďalej Simona Popovičová.

Zdroj: Tanečná skupina PHNX (Phoenix)

Kpop cover dance si vyžaduje prípravu

Čo je vôbec kpop cover dance a čo všetko sa pri ňom vyžaduje? Pýtali sme sa opäť tej najpovolanejšej. „Kpop je vlastne populárna hudba z Južnej Kórey. Každý kpop song má svoju choreografiu, ktorú interpreti počas vystúpenia vždy tancujú a vždy majú pri tom oblečené konkrétne kostýmy, ktoré sú súčasťou imidžu samotnej pesničky. Čo teda robíme? Učíme sa tieto pôvodné choreografie, následne si vytvárame k nim do detailov presné kostýmy, či ich už nakupujeme alebo vlastnoručne šijeme a potom s týmito choreografiami vystupujeme na rôznych festivaloch zameraných na ázijskú kultúru alebo takto na verejnosti. V poslednej dobe sa celosvetovo medzi kpop fanúšikmi tešia veľkej obľube takéto ,,kpop in public challenge" videá, kde ide o to zatancovať dáku choreografiu na verejnosti. Čím viac ľudí tam je, tým lepšie,“ prezradila a vysvetlila nám viac.

Tancovali už v hocičom

Aj trnavské video má teda svoj originál, ktorého sa tanečníčky pridŕžali. Za vzor si zobrali populárnu ázijskú skupinu EXO 엑소, ktorá pre predstavu vypredala prvý album v náklade 1,5 miliónov kusov. A práve od nich si naštudovali konkrétny videklip Power 파워, ktorý skupina predviedla počas vystúpenia.

„Aj na videu v Trnave, máme kostýmy presne podľa originálu. Na výber sme mali viacero variant kostýmov k tejto pesničke, ale nakoniec sme boli všetky spokojné s týmito,“ vysvetlila tanečníčka, pričom dodala, že to boli najpohodlnejšie kostýmy, v ktorých vôbec tancovali.

„Aj keď v nich vyzeráme, ako keby sme si práve odbehli z pyžamovej párty. Po týchto kostýmoch sme si povedali, že už sme tancovali asi naozaj v hocičom, od sukní a opätkov cez saká, až po tepláky,“ zhodnotila s úsmevom Simona Popovičová.

Zdroj: Tanečná skupina PHNX (Phoenix)

„Čo sa našich cieľov týka, snažíme sa o šírenie kórejskej kultúry tu u nás a chceme svetu ukázať, že aj u nás na Slovensku máme veľa takýchto šikovných cover dance skupín. Asi dva mesiace dozadu, naša skupina vyhrala prvé miesto na slovenskej kvalifikácii v kpop cover dance a momentálne sa uchádzame o postup na celosvetové finále na festivale v kórejskom Changwone, ktoré sa bude konať na jeseň,“ prezradila Simona.

Zážitok pre Kórejčanov aj slovenské dievčatá

Dievčenská skupina Phoenix, má na sociálnych sieťach odozvu hlavne od slovenských a českých fanúšikov. „V poslednej dobe máme najväčšiu odozvu hlavne cez youtube vďaka týmto kpop in public videám. Mnohí Kórejčania žijúci sa Slovensku bývajú prekvapení, keď nás vidia vystupovať na verejnosti. Keď sme naposledy vystupovali v Bratislave, tak si nás skupina turistov z Ázie zastavila a asi desať minút sa s nami fotili, bol to pre nás naozaj zaujímavý zážitok. Naše blízke okolie bolo zo začiatku tiež prekvapené, keď videli, čomu sa venujeme, ale zvykli si na to a aktívne sa o to zaujímajú a naše rodiny nás v tanci podporujú ako sa dá,“ doplnila Simona, jedna z členiek tamojšej tanečnej formácie.

Zaujímavý výstup tanečnej formácie PHNX si môžete pozrieť v priloženej videogalérií a to z Trnavy, súčasne si môžete pozrieť najčerstvejšiu novinku, ktorá sa natáčala Bratislave.

VIDEO: Tanečná formácia PHNX  to rozbalila takto v Bratislave
1
Galéria
VIDEO: Tanečná formácia PHNX  to rozbalila takto na pešej zóne v Trnave
1
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM