Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave vás môže upútať ružový pás na námestí: Vieme, o čo vlastne ide

Chodíme po ňom doslova denne, no možno ani netušíte, čo znázorňuje. V Trnave vás môže upútať ružovkastý pás na námestí. O čo vlastne ide?

Ilustračný obrázok k článku V Trnave vás môže upútať ružový pás na námestí: Vieme, o čo vlastne ide
13
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Cez týždeň okolo prechádzajú často napríklad pracujúci Trnavčania. Cestu však využívajú aj deti do okolitých škôl. A cez víkend sa pre niektorých táto trasa stáva vstupnou bránou za mestskou zábavou. Reč je o Námestí sv. Mikuláša v Trnave.

Zaujímavý pás

Na spomínanom námestí nájdu Trnavčania niekoľko pamiatok, na ktoré môžu byť právom hrdí. Nachádza sa tu monumentálna trojloďová Bazilika sv. Mikuláša, neďaleké Súsošie sv. Jozefa, múzeum knižnej kultúry – Oláhov seminár, Arcibiskupský palác a nájdeme tu i typické meštianske domy.

Zaujímavý je však aj pás dlažby v ružovkastom odtieni. Ten síce zapadá do dlažby, ale oddeľuje sa od celku svojou farbou a tvarom.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Akýsi ružovkastý polkruh nájdeme pred bazilikou. Ďalší dlhý, ale rovný pás pretína schody, ktoré vedú na námestie, kde neprerušovane pokračujú až po jeho okraj, k meštianskym domom. A o čo vlastne ide?

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

„Keď sa pozriete do polovice tohto námestíčka, vidíme na námestí dlažbu, na ktorej sa na určitých úsekoch nachádza aj takáto ružová dlažba s rokom 1997 (na dlažbe sa nachádza nápis „Anno“, to jest. „rok“, pozn. red.). Tá nám vlastne oddeľuje hranicu pôvodného stredovekého cintorína,“ vysvetľuje kunsthistorička Emília Izakovičová. Ružovkastý pás je teda pripomienkou zaniknutého stredovekého cintorína. Označuje miesta, kde sa nachádzal.

V tejto oblasti sa vykopávky nerobili, napriek tomu má Trnava hmatateľné dôkazy o stredovekom cintoríne. „Síce archeológovia tu vykopávky nerobili, ale vychádzajú z vedút, kde bol jasne znázornený múrik, a teda aj pôvod stredovekého cintorína. Takže preto to tu je tak farebne rozlíšené, “ objasnila nám kunsthistorička Emília Izakovičová. Podľa slov Izakovičovej stredoveký cintorín bol pred kostolom na námestí aj za ním – v okolí sôch svätého Hieronyma a svätého Petra. Pochovávalo sa dokonca aj v krypte pod kostolom.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavý príbeh sôch

Zaujímavý je aj príbeh dvoch známych sôch, ktoré sú akousi vstupnou bránou na námestie. „Máme tu vyvýšenú časť (oblasť chodníka a schodov, ktoré sa nachádzajú pri Bazilike sv. Mikuláša, pozn. red.), kde pôvodne bol cintorín, ale v neskorších rokoch dvadsiateho storočia tam bola prenesená hlina, čiže preto tam vznikol výstupok, na ktorom sú schodíky, ktoré tam predtým neboli. Zároveň sa sem premiestnili aj tieto dve sochy. Ako je vidieť, svätý Hieronym má v ruke lebku. Takto sa svätec často znázorňoval pri vstupe na cintorín. A potom tu máme svätého Petra, ktorý má kľúče od nebeskej brány a znázorňuje prechod medzi životom a smrťou,“ prezradila Izakovičová.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa slov kunsthistoričky sa pôvodne tieto dve sochy nachádzali na Kalvárií, ktorá vznikla za hradbami mesta a to v 18. storočí. „A keď zrušili kostol, tak ostatky preniesli do iných trnavských cintorínov a tieto dve sochy boli presunuté na súčasné miesto," dodala na záver.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

OBRAZOM: Ružovkastý pás na námestí v Trnave, všimli ste si ho?
13
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM